Pretraga

Ministarstvo se oglasilo o bespravnom katu Općinskog suda u Splitu

A- A+

Ministarstvo pravosuđa bez pravomoćne građevinske dozvole počelo je graditi treći kat nove zgrade splitskog Općinskog suda, vijest je koja je odjeknula Hrvatskom. Naime, prvotan plan bio je izgraditi samo dvije etaže, ali sve se promijenilo odlukom o gradnji treće.

nova zgrada

Nova zgrada Općinskog suda u Splitu, ilustracija | foto: Pexels

Za nadogradnju trećeg kata nove zgrade splitskog Općinskog suda za sada postoji samo lokacijska dozvola.

– Ministarstvo pravosuđa misli da je došlo do pogreške. Čim smo saznali za to zaustavili smo radove. Mi imamo građevinsku dozvolu za ovaj dio koji se izgradio. Tražili smo izmjenu projekta za nadogradnju još te jedne etaže. Dignuta su dva zida. Čim smo to saznali odmah smo zaustavili. Nije bilo gradnje bez dozvole u smislu da nismo imali nikakav projekt, niti baš ikakvu dozvolu”, kazao je glavni tajnik ministarstva pravosuđa Danijel Škugor, nakon što je javnost saznala da za gradnju zgrade ne postoji adekvatna dozvola.

Izdvojeni članak

Još jedna bizarna priča iz Hrvatske: Ministarstvo pravosuđa gradi novi kat suda u Splitu bez građevinske dozvole

Apsurdni propust

Zgrada je prvo trebala imati dva kata. Onda se zaključilo kako to nije dovoljno za 350 zaposlenika suda. Zato su se odlučili dići još jedan kat.

– Takvi zahvati se moraju napraviti tek kad se ishodi pravomoćna građevinska dozvola. Što se podrazumijeva kad se diže novi kat. To su lokacijski uvjeti koji su promijenjeni. Apsurd je veći što to radi Općinski sud. Koji bi trebao usmjeravati kako bi se zakoni trebali provoditi – biti taj lučonoša, komentirala je Daša Gazde, iz Društva arhitekata Split, za Dnevnik.hr.

Podsjetimo, cijela priča potaknuta je rješavanjem pitanja kapaciteta prostora u kojem će biti smješten Općinski sud u Splitu tako da bi projekt Ministarstva pravosuđa i uprave prošao posve neopaženo da nije donesena odluka o gradnji dodatne etaže zgrade suda za koju ne postoji građevinska dozvola.

Ministarstvo se oglasilo o bespravnom katu Općinskog suda u Splitu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap