Pretraga

Još jedna bizarna priča iz Hrvatske: Ministarstvo pravosuđa gradi novi kat suda u Splitu bez građevinske dozvole

A- A+

Još jedna bizarna priča dolazi s juga Hrvatske, točnije Splita, u kojem Ministarstvo pravosuđa i uprave  gradi novu zgradu Općinskog suda. Cijela priča ne bi podigla mnogo prašine da Ministarstvo nije odlučilo podići dodatnu etažu za koju nema građevinsku dozvolu.

nova zgrada

Nova zgrada Općinskog suda u Splitu, ilustracija | foto: Pexels

Prvotan plan bio je izgraditi samo dvije etaže, ali sve se promijenilo odlukom o gradnji treće.

Nova zgrada Općinskog suda u Splitu podigla je itekakvu prašinu i to ne samo onu građevinsku. Projekt Ministarstva pravosuđa i uprave prošao bi posve neopaženo da nije donesena odluka o gradnji dodatne etaže zgrade suda za koju ne postoji građevinska dozvola.

Do rješavanja problema građevinske dozvole prije nekoliko dana donesena je odluka o zaustavljanju gradnje nove zgrade Općinskog suda u Splitu.

Postoji li dozvola?

Kako doznaju s portala Dalmacija News zatražena je i ishođena izmijenjena lokacijska dozvola. No, problem je što izmijenjena građevinska dozvola koja bi zakonski uokvirila tu gradnju van lokacijskih uvjeta ne postoji.

– Ako se nadograđuje etaža van pravomoćne građevinske dozvole, to apsolutno spada u gradnju van lokacijskih uvjeta te se investitor ne može pozvati na stavke prethodno navedenog članka koji dopuštaju, ako su promjene unutar lokacijskih uvjeta, da se izmjena dozvole napravi u bilo kojem trenutku do ishođenja uporabne dozvole već istu treba ishoditi odmah da bi se uopće nastavilo s ciljanom gradnjom, navode iz Društva arhitekata Split te dodaju da je Zakonom o gradnji definirano da investitor mora ishoditi izmjene i/li dopune građevinske dozvole ako tijekom građenja namjerava učiniti izmjene kojima se mijenja usklađenost građevine s utvrđenim lokacijskim uvjetima.

Izdvojeni članak

Sve što trebate znati o građevinskim dozvolama

Cijela priča potaknuta je rješavanjem pitanja kapaciteta prostora u kojem će biti smješten Općinski sud u Splitu. Naime, Ministarstvo pravosuđa i uprave pretijesan prostor odlučili su povećati podizanjem dodatne etaže za koji traže dozvolu, a ona ne postoji.

– Svaka građevina mora se graditi u skladu s prostornim planom i propisima koji reguliraju gradnju, navode za Dalmacija News iz Ministarstva pravosuđa. No, dok građevinska dozvola dodatne etaže ne bude izvršna ili pravomoćna, smatraju iz DAS-a, gradnja je ilegalna.

Trebali bi znati zakonske osnove

S portala navode da službenu izjavu iz tvrtke Oslonac d.o.o. nisu dobili ali su u telefonskom razgovoru ipak priznali kako su gradilište zatvorili jer ne postoji izmijenjena građevinska dozvola za novu etažu.

Iz tvrtke dodaju da u nekoliko izgrađenih betonskih blokova ne vide ništa sporno uvjeravajući pri tom novinare  da bi “trebali znati barem zakonske osnove ako već pišemo o građevinskoj temi”.

Još jedna bizarna priča iz Hrvatske: Ministarstvo pravosuđa gradi novi kat suda u Splitu bez građevinske dozvole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap