Pretraga

Može li se uštedjeti ugradnjom internih vodomjera u vlastitom kućanstvu?

A- A+

Daleko pošteniji obračun. Zamjenom zajedničkih za interne vodomjere u stambenim zgradama, potrošači bi realnije mogli pratiti koliko su vode potrošili. Interni vodomjeri omogućavaju da se potrošnja vode u stambenoj zgradi naplaćuje prema stvarnoj potrošnji, a ne prema broju stanara u zgradi. No, takve vodomjere u zgrade ugrađuju privatne tvrtke. Ugradnja i očitanje se naplaćuju. U Zagrebu su vodomjeri ugrađeni u 2470 zgrada, a jesu li isplativi, najbolje znaju sami građani.

vodovod cijev

Ilustracija | foto: Unsplash; Luis Tosta

Stare stambene zgrade obično nemaju interne vodomjere. Problem je što korisnici moraju sami financirati ugradnju. Benefiti internih vodomjera vidljivi su odmah jer uvelike olakšavaju praćenje potrošnje. U tom slučaju se računi za vodu ne obračunavaju po broju stanara u zgradi. No, ljude i dalje odbija cijena samih vodomjera.

Primjer stambene zgrade koja već deset godina koristi interne vodomjere jedna je 18-katnica u zagrebačkoj Volovčici. Predstavnik stanara Nenad Hižman otkriva da trošak ugradnje danas iznosi 230 eura po vodomjeru. Uz to se plaća očitavanje i pristup internetu. Njhova zgrada ima ih pet, a nekada im je cijena po komadu bila od 1000 do 1500 kuna.

Neke zgrade imaju toplu vodu preko toplane pa je u tom slučaju zgodno uzeti vodomjere za toplu i za hladnu vodu. Cifre govore same za sebe. Za jedan će stan, tijekom desetogodišnjeg razdoblja, troškovi pet vodomjera biti veći nego cijena vode za jednog ukućana u istom razdoblju. No, interni vodomjeri zaista olakšavaju postizanje ravnomjerne raspodjele potrošnje jer se zna koliko tko troši, prenosi hrt.hr.

Izdvojeni članak

Ove spravice štede i filtriraju vodu te stvaraju meki mlaz: Znate li što su perlatori?

Od sveukupno 2470 zgrada na području Zagreba u kojima su ugrađeni interni vodomjeri, neke su uspjele ostvariti uštedu. Za ugradnju je potrebno dobiti suglasnost stanara koji su vlasnici 51 posto površine zgrade. Sve zgrade izgrađene nakon 2000. godine moraju imati vodomjer u svakom stanu. Zakonom je propisano da ih korisnici ugrađuju o svom trošku, a starije zgrade ga nisu obvezne ugraditi.

Zelene politike Europske unije potiču postavljanje internih vodomjera u sve zgrade, a pretpostavlja se da će do 2027. godine to postati obveza.

Što učiniti u slučaju smrzavanja instalacija te kako preventivno zaštititi cijevi u kućanstvu saznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap