Pretraga

Ove spravice štede i filtriraju vodu te stvaraju meki mlaz: Znate li što su perlatori?

A- A+

Štedni regulatori vode ili perlatori mogu se postaviti na bilo koju slavinu. Bilo da ih trebate za kupaonicu, kuhinju ili neku drugu unutrašnju ili vanjsku slavinu, na tržištu postoje razni modeli ovih malih spravica. Osim toga, postoje i regulatori za vodokotliće koji prilikom jednog pražnjenja mogu uštediti do pet litara vode i sačuvati ‘ekstra’ eure u džepovima. Istražili smo tržišne cijene ovih uređaja.

Perlatori I Ilustracija, Canva

Perlator je sprava koja se u modernim kućanstvima svakodnevno koristi u kuhinjama i kupaonicama, iako je mnogi ljudi ustvari nisu svjesni, niti joj znaju naziv. Perlator je ‘dodatak slavini’ koji ima tri uloge. Prvo, omogućuje raspršivanje vode stvarajući mek i ugodan mlaz što ima još jedan učinak – štedi potrošnju vode.

Upravu u perlatoru se miješaju zrak i voda, a zbog mjehurića zraka mlaz postaje ‘mekši’. Miješanjem zraka i vode volumen i kvaliteta mlaza ostaju postojani, a protok vode manji. Ukratko, perlator je reguator mlaza vode. Treća uloge mu je filtracija. Sito u perlatoru filtrira vodu gdje se nakupljaju kamenac i druge nečistoće pa ga je s vremena na vrijeme potrebno očistiti, što je lako napraviti i za to nije potreban majstor.

Najjeftiniji perlator 1,25 eura

Kada je u pitanju hrvatsko tržište postoji niz vrsta i brendova perlatora, a cijene variraju od svega euro i ‘sitno’ do preko deset eura. Dio perlatora u svojem nazivu ima i dodatak ‘štedni’, a baš zbog velike ponude lako možete pronaći što vama odgovara.

Perlator za umivaonik u pakiranju od jednog komada u Ferotermu košta 1,25 euro za protok od 12 L/min dok pakiranje od dva komada s istim protokom košta 3,90 eura. Iste cijene vrijede i za perlatore za sudopere, iako postoje u ponudi i skuplje inačice, za 1,98 eura odnosno 3,95 eura. VOXORT-ov V-JET ECO s protokom od 16 L/min košta 1,98 eura, a isti samo s protokom od 12 L/min je 1,95 euro.

Perlator za kadu s protokom 16 L/min može se naći po cijeni od 2,38 eura. Postoje i perlatori s protokom od 7 L/min. Primjerice, VOXORT V-jet Eco u Ferotermu košta 3,95 eura, a u opisu stoji kako se radi o ‘univerzalnom štednom modelu za bide, umivaonik i sudoper’. U ponudi imaju i fleksibilne perlatore koji su ustvari produžetak za sudoper (3,95 eura).

Kupaona.hr nudi tri brenda perlatora: AQH, Hansgrohe i Tucai. Perlator Tucai 50% štedni s limitatorom na 6 L/min košta 2,00 eura. Osim toga, nude AQG 2 JETS ECO, perlator s dva programa (9,00 eura) kao i onaj s pregibom (9,90 eura). U opisu proizvoda piše kako štede vodu do 50 posto. Trenutno se u Kupaoni.hr fleksibilni štedni perlator AQG ECO FLEX može naći za 6,30 eura.

Tražilica na web trgovini Bauhausa pokazala nam je 40 proizvoda za ključnu riječ ‘perlator’. Cijena njihovog fleksibilnog crijeva je 10,34 eura za Neoperl brend, a u ponudi imaju crijevo za slavine po cijeni od 11,93 eura. Standardni regulatori protoka kreću se od 2,22 eura za 8,3 L/min do 6,89 eura. Osim Neoperla nude i Admiral perlatore.

Najskuplji je PROFI DEPOT Cascade Perlator, 30L/min, a u pakiranju dolaze dva komada po cijeni od 17,12 eura. Najskuplji pojedinačni je također PROFI DEPOT koji se može naći za 11,93 eura, a slovi kao visokokvalitetan, jednostavno se montira, kompatibilan je s navojem M24, poboljšano štiti od kamenca i vrhunske je izrade. Prikladan je samo za niskotlačne armature. U ponudi imaju i ‘Bubble stream’ perlatore po cijeni od 3,97 eura za jedan.

Izdvojeni članak

Vladine ‘Smjernice za uštedu energije’: Malim promjenama do velikih ušteda

U ponudi i setovi

Regulatore mlaza nudi i Pevex, a cijene se kreću od 3,97 eura do 7,95 eura. Nude i pomične regulatore za slavine, najjeftiniji je 6,22 eura, nude jedan tip po 10,60 eura, a najskuplji 13,36 eura. U ponudi imaju i setove, primjerice, nude BLITZ perlator set gdje se uz regulatore dobije i ključ za postavljanje po cijeni od 11,27 eura.

EcoFriend nudi široku paletu setova za uštedu vode. Primjerice, po cijeni od 30,39 eura nude dva štedna regulatora, reduktor, montažni ključ, štedni ventil, tuš ručicu, dvije britve sa sitom protiv nečistoća i mjernu vrećicu za mjerenje potrošnje. U opisu stoji kako ugradnjom ovakvog seta ušteda na računu za vode penje se do 70 posto. Osim toga, nude i druge setove za uštedu vode i struje, a moguće je kupiti i pojedinačne regulatore. Cijena regulatora za slavine M24 s garancijom od pet godina je 7,43 eura.

Izdvojeni članak

[FOTO] Ovo još niste vidjeli: Slavina koja se rotira za 360 stupnjeva vertikalno

Dodatni savjeti za uštedu vode:

Provjerite ispravnost slavina i ventila. Ako primijetite da cure – obavezno ih zamijenite. Isto tako provjerite ispravnost bojlera i vodokotlića i pobrinite se da je bojler redovno održavan. Pri ručnom pranju posuđa racionalizirajte upotrebu vode. Primjerice, u jednu posudu ulijte vodu koju ćete koristiti za pranje posuđa deterdžentom, a zatim sve isperite.

Ako mislite da vam voda nekontrolirano curi, ali niste u to sigurni, imamo trik – očitajte vodomjer i zatim sljedeća dva-tri sata ne puštajte vodu. Ako primijetite povećanje – voda curi i ustvari povećava vaš račun.

Copy link
Powered by Social Snap