Pretraga

Nezgodna situacija u Istri: Prilikom izvođenja građevinskih radova naišli na granatu

A- A+

Umaška je policija jučer oko 11.10 sati zaprimila dojavu o pronalasku granate prilikom izvođenja građevinskih radova. Na teren je izašao policijski službeni protueksplozijske jedinice, koji je utvrdio da je riječ o starijem artiljerijskom zrnu. Zrno je uništeno na sigurnoj lokaciji.

Policijska bljeskalica

Policijska bljeskalica | foto: PU osječko-baranjska

Policijski službenici su po dolasku na mjesto dojave osigurali prostor oko pronađenog predmeta do dolaska policijskog službenika Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka, koji je izuzeo predmet i utvrdio da se radi o artiljerijskom zrnu starijeg datuma proizvodnje.

Zrno je izuzeo i uništio na sigurnoj lokaciji, objavila je PU istarska. Upozorili su građane da budu oprezni i da ako pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Iz policije su podsjetili da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

Izdvojeni članak

Zapalilo se iverje u sušari: Došlo do eksplozije, jedan radnik (23) je ozlijeđen

Ako pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

Zamolili su građane koji nedozvoljeno posjeduju spomenuta sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima u prirodi, a posebno ne u kontejnerima za odlaganje otpada ili u parkovima, odnosno, na mjestima koja su dostupna ostalim građanima. Ta eksplozivna sredstva moguće je bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije ”Manje oružja, manje tragedija”, a za što je dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju.

Copy link
Powered by Social Snap