Pretraga

Nova U-Bahn stanica u Berlinu izgleda poput zvjezdanog neba

A- A+

Podzemna željeznica ili U-Bahn predstavlja jedan od glavnih načina javnog prijevoza u Berlinu, a prošli petak otvorena je najnovija stanica “Museum Island” te je sada ukupni broj U-Bahn stanica čak 175. Međutim, ova stanica se izdvaja svojim nevjerojatnim dizajnom koji uprizoruje nebo prošarano zvijezdama.

U-Bahn stanica "Museum Island"

U-Bahn stanica “Museum Island” | foto: screenshot YouTube, Modellbahnwelt TV

Berlin je poznat po odlično planiranoj i izgrađenoj prometnoj infrastrukturi, a svatko tko je bio u tom njemačkom gradu zasigurno se barem jednom vozio njihovom podzemnom željeznicom, tzv. U-Bahn.

Prije tjedan dana u Berlinu je svečano otvorena nova U-Bahn stanica “Museum Island” (“Museumsinsel”) na liniji U5. Zanimljivost ove stanice je njezin teatralni izgled koji je dizajnirao švicarski arhitekt Max Dudler u čast pruskom arhitektu Karl-Friedrich Schinkelu, navodi portal The Berlin SPECTATOR. Dudler je tako bio inspiriran za “Museum Island” nizom dekoracija koje je Schinkel dizajnirao za kazališnu izvedbu Mozartove “Čarobne frule”.

Nova stanica dio je proširenja linije U5 koja sada povezuje dio grada koji se također zove Museum Island.

Podzemljem do zvijezda

Stanovnici Berlina i ostali posjetitelji grada sada kreću na svoja putovanja ispod tamnoplavog stropnog svoda prošaranog s preko 6 000 lampica koje se prostiru gotovo cijelom dužinom 180 metarske stanice, prenosi portal Archinect. Također, tamno siva dvorana napravljena je od granita, čime cjelokupna stanica odiše klasičnim izgledom. Žuta boja vlakova odlično je kombinirana s plavim zvjezdanim nebom i sivom dvoranom pružajući na taj način spektakularan prizor.

zvjezdano nebo "Museum Island" stanice

Zvjezdano nebo “Museum Island” stanice | foto: screenshot YouTube, The Berlin Expert

Kulturno središte i projekt vrijedan 500 milijuna eura

Bitno je naglasiti da je Museum Island, kao sjeverni dio otoka Spreeinsel na rijeci Spree u središtu Berlina, 1999. godine u uvršten na UNESCO-v popis Svjetske kulturne baštine. Otok je dobio ime po nekoliko muzeja koji se prostiru cijelim sjevernim dijelom otoka, a upravo će U-Bahn stanica “Museum Island” povećati broj godišnjih posjetitelja muzeja. U tom području nalaze se i znamenitosti poput Berlinske palače i Berlinske katedrale. Osim toga, svi korisnici imat će olakšan pristup području između područja Alexanderplatza i Brandenburških vrata.

“Zvjezdana” stanica posljednja je faza projekta vrijednog ukupno 500 milijuna eura, navodi portal Archinect, koja je nakon dužih odgoda predstavljena prošli petak. Međutim, Dudler je još 1998. godine za svoj magični dizajn pobjedio na natječaju. “Museum Island” U-Bahn stanica jedna je od sveukupno tri nove – ostale dvije su “Rotes Rathaus” (“Red City Hall”) i “Unter den Linden”, koje su zajedno trebale biti predstavljene u prosincu prošle godine, prenosi portal The Berlin SPECTATOR. Sada ove tri stanice zatvaraju “rupu” na liniji U5 koja je predstavljala prometni infrastrukturni problem sve do njihovog otvaranja.

Ovako arhitekt Dudler za FAZ online opisuje svoju viziju stanice – “Uvijek je noć u podzemnoj stanici. A postoji nešto beskonačno kada je riječ o zvjezdanom nebu. Ne znate gdje završava. Htio sam kreirati taj osjećaj beskonačnosti”, donosi portal Archinect.

Nova U-Bahn stanica u Berlinu izgleda poput zvjezdanog neba
Share via
Copy link
Powered by Social Snap