Pretraga

Nove mjere obnove: Maksimalno pojednostavljenje procedura, obrazaca i dokumenata

A- A+

Vlada Republike Hrvatske donijela je novi paket mjera obnove nakon potresa. Nove mjere trebale bi maksimalno pojednostaviti procedure, obrasce i dokumente.

vlada rh

Sjednica Vlade Republike Hrvatske | foto: Vlada RH

Novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Vlada Republike Hrvatske na svojoj 44. sjednici donijela je novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom. Riječ je o novom paketu mjera koji bi trebao pojednostaviti proceduru obnove zgrada oštećenih u potresima.

– To je sada prilagođeno tako da svatko bez poteškoća može krenuti u proces obnove, a država neće tražiti ni jedan dokument kojem već nije u posjedu, rekao je premijer Andrej Plenković te istaknuo maksimalno pojednostavljenje procedura, obrazaca i dokumenta.

Izdvojeni članak

Ovo su 24 odgovora na najčešća pitanja o obnovi nakon potresa

Novi način i postupak obnove u potresima pogođenim područjima

Novim Programom mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije uređuje se obnova županija pogođenih potresima 22. ožujka te 28. i 29. prosinca prošle godine. Novi program mjera usklađen je sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi.

– Propisuje se tako nadležnost da Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provodi odluke Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine vezano za uklanjanje i gradnju zamjenskih kuća u području proglašenim katastrofom, a Fondu za obnovu proširuje se dio nadležnost i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, navode iz Vlade.

Također, propisuje se mogućnost predaje obrazaca putem aplikacije e-Obnova,  smanjuje se navođenje potrebne dokumentacije te se propisuje obveza javnopravnih tijela i sudova da po službenoj dužnosti dostavljaju dokumentaciju i podatke kojima raspolažu, tako da ih podnositelji zahtjeva ne moraju dostavljati.

Izdvojeni članak

Zaboravite na prikupljanje dokumentacije: Uvodi se digitalna prijava e-Obnova

– Država se obvezuje da će na području na kojem je proglašena katastrofa u cijelosti financirati obnove one nekretnine u kojoj stanuju vlasnik ili njegovi srodnici, naveo je ministar Horvat te je dodao kako se utvrđuje djelotvorniji i  i brži način uklanjanja uništenih zgrada čiji ostaci prijete sigurnosti zdravlju i životima ljudi.

Za građane čiji se domovi trenutno ne mogu koristiti državna, lokalna i područna samouprava obvezale su se osigurati privremeni smještaj u nekretninama kojima raspolažu, a preuzima obvezu donošenja Odluke o financiranju najamnine za zamjenski stan građanima čiji su domovi zbog potresa neupotrebljivi za stanovanje.

Copy link
Powered by Social Snap