Pretraga

Novo lice splitskog parka: Spinutska vrata uskoro dolaze na Marjan

A- A+

Nakon što je 2019. pokrenuta inicijativa za obnovu marjanskih vrata, nova Spinutska vrata uskoro bi trebala ugledati svjetlo dana. Ovih dana završava se njihovo rezanje, a inspiraciju za njih arhitektica je pronašla u plućima grada – Marjanu.

spinut vrata

Spinutska vrata | foto: Instagram Marjan park šuma

Iza projekta novih marjanskih vrata stoji dizajnerica Lee Aviani. 

Iz ustanove Marjan park šuma obavijestili su da se ovih dana u Salona Varu završava rezanje novih marjanskih, to jest Spinutskih vrata. Riječ je o projektu financiranom van europskih fondova,  iz sredstava koncesija i proračuna JU PŠM.

marjan cijeli

Marjan park šuma | foto: Marjan park šuma

Pluća grada kao inspiracija

Ravnatelj Damir Grubišić inicijativu kreiranja novih marjanskih vrata pokrenuo je 2019. godine nakon čega je animirao brojne donatore, poput Vodovoda i kanalizacije, Stanouprave, Županijskih cesta Split, kako bi se projekt realizirao. Iste godine na natječaju se usvaja rad dizajnerice Lee Aviani, a 2020. godine odabire se izvođač radova.

– Osnovni koncept koji sam primijenila pri dizajniranju jest Marjan – pluća grada, navodi dizajnerica Aviani.

Aviani je inspiraciju za rad pronašla u umjetničkom doživljaju Marjana sa simboličkim prikazom flore i faune.

– Ako se zagledate pronaći ćete i alepski bor, čempres, piniju, crniku, gardelina, crvenkapu, drozda, crvendaća, sjenicu, vjevericu ili ježa, objašnjava Aviani te dodaje kako ona u vratima vidi Lipovca i Dinka Kovačića i Jagodu Buić i Andriju Buvinu.

Dizajnerica je za izgradnju predložila Corten, konstrukcijski čelik koji je otporan na atmosfersku koroziju, visoke temperature i negativne utjecaje blizine mora. No, dodaje da je ipak najveća prednost Cortena njegov atraktivan izgled.

– To je njegova vrijednost, vrata će mijenjati boju s vremenom što je poseban doživljaj, opisuje Aviani te dodaje da je posebno ponosna na to što su vrata izrađena u u radionici Salona Var i što je finalni proizvod rezultat suradnje ljudi iz lokalne sredine.

O CORTEN čeliku

CORTEN čelik – tržišni je naziv za nisko legiranu vrstu čelika, koja je otporna na atmosfersku koroziju. Patentiran je 1926. u Njemačkoj, te ponovo otkriven u SAD-u početkom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Glavna primjena ovog čelika je oblaganje fasada, te u manjem opsegu izrada metalnih skulptura. Osnovna osobina CORTEN čelika jest stabilan i dekorativno prihvatljiv korozivni sloj. Danas se proizvode 2 vrste ovog čelika, COR-TEN A i COR-TEN B. Na takvom se čeliku, pri dodiru s vremenskim utjecajima, stvara čvrsti sloj patine koji elemente štiti od daljnje korozije. (Izvor: Logan.hr)

Copy link
Powered by Social Snap