Pretraga

Od Siska do centra Zagreba u 20 minuta: Dionica autoceste A11 gotova kroz manje godinu dana

A- A+

U tijeku je izgradnja dionice autoceste od Lekenika do Siska, duga gotovo 11 kilometara. U pitanju je projekt težak više od 37 milijuna eura, a koji će uvelike smanjiti put – Siščanima će tako trebati tek nešto više od 20 minuta vožnje do samog centra Zagreba. Radovi napreduju po planu te se očekuje da će nova dionica autoceste A11 biti otvorena u veljači iduće godine.

autocesta dionica lekenik - sisak

Autocesta A11 dionica Lekenik – Sisak | screenshot: YouTube

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak je boravio u radnome posjetu Sisku i Petrinji u društvu ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ministra graditeljstva Branka Bačića i sisačko – moslavačkog župana Ivana Celjaka. Tom prilikom su obišli gradilište dionice autoceste A11 od Lekenika do Siska.

Osvrnuvši se na važnost izgradnje ove dionice autoceste za Sisak i područje Županije, potpredsjednik Vlade Butković rekao je kako je njena vrijednost nemjerljiva, kako će time imati nešto više od 20 minuta vožnje do centra Zagreba. Istaknuo je i kako je uobičajeno da uz izgradnju autocesta usporedo ide izgradnja gospodarskih i poduzetničkih zona, koje će se sigurno razvijati.

Kraj radova u veljači 2024. godine

Vrijednost ugovora izgradnje ove dionice duge 10,9 kilometara iznosi više od 37 milijuna eura, a bit će izgrađeno šest putnih prijelaza s nadvožnjacima te dva mosta s pripadajućom infrastrukturom. Radovi dobro napreduju pa se završetak očekuje u veljači 2024. godine.

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Branko Huzjan izvijestio je potpredsjednike Vlade Olega Butkovića, Tomu Medveda i Branka Bačića, da je završeno oko 50 posto zemljanih radova. Rekao je kako se grade infrastrukturni objekti na dionici i prilaznoj cesti do Siska, pa će po svemu sudeći planirani rok završetka do veljače 2024. godine biti ispoštovan. Ministar Medved autocestu nazvao kapitalnim projektom za razvoj cijele Sisačko-moslavačke županije.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Dovršetkom dionice na autocesti A5 otvoren i najdulji most u Hrvatskoj

Ministar Butković je izrazio zadovoljstvo dinamikom radova, te spomenuo kako će već iduće turističke sezone sve prednosti nove autoceste doći do punog izražaja. Završetak autoceste predstavljat će prometnu i gospodarsku žilu kucavicu ne samo na sisačkom, već i području Banovine. Izgradnjom čvora Žažina, dio prometa će se usmjeriti prema središnjim i južnim dijelovima županije, čime će se kvalitetnije cestovno povezati područje Petrinje, Gline i Topuskog.

Obnova u velikom zamahu

Ministar Bačić istaknuo je, govoreći o tijeku obnove na području županije, da je ona u velikom zamahu. Obnova se provodi u dva segmenta, obiteljskih i višestambenih zgrada te javnih zgrada i infrastrukture. Ponovio je kako se očekuje da će se europski novac iskoristiti do kraja lipnja. Samo na petrinjskom području, gdje su štete od potresa najveće, već je potrošeno 71 posto planiranih financijskih sredstava, a ostala su još tri mjeseca.

Osim obnove ili gradnje 552 obiteljske kuće, počela je i gradnja 36 višestambenih zgrada, rekao je Bačić. Ministar Medved upozorio je na važnost organiziranog prijevoza građana. Kako je rekao, to je segment cjelovite revitalizacije života na području Sisačko-moslavačke županije. Podsjetio je kako je dosad u obnovu na tom području potrošeno 375 milijuna eura, a u tijeku su znatno vrjedniji projekti. Poručio je kako Sisačko-moslavačka županija nakon obnove mora biti na stupnju razvoja kao i druge hrvatske županije.

Copy link
Powered by Social Snap