Pretraga

[VIDEO] Dovršetkom dionice na autocesti A5 otvoren i najdulji most u Hrvatskoj

A- A+

Prije samo nekoliko dana je u Hrvatskoj puštena u promet nova dionica autoceste A5. Tom prilikom je napokon otvoren i najdulji most u Hrvatskoj, most Drava.

Prilikom otvaranja nove dionice na autocesti A5, pušteno je u promet novih 24,6 km koridora 5C kroz Hrvatsku. Od toga je 17,5 km izgrađeno u zadnje dvije godine – od mosta Halasica do čvora Beli Manastir. Izvođači radova su bili Osijek Koteks i GP Krk, a vrijednost radova bila procijenjena na 440 milijuna kuna.

Novi most Drava je najdulji most u Hrvatskoj, s dužinom od čak 2,5 km. Most se gradio četiri godine – do 2012. do 2016. godine. Još 2018. godine je dovršena dionica duga 7 km, od čvora Osijek do mosta Halasica, ali dionica nije mogla biti puštena u promet dok nije bila otvorena dionica do Belog Manastira.

Preostaje izgraditi još 5 kilometara autoceste do granice s Mađarskom. Iako se govorilo da će ta dionica biti dovršena u 2024. godini, u financijskom planu Hrvatskih autocesta iz studenog 2022. godine, navedena dionica bi trebala biti puštena u promet tek 2025. godine.

Izdvojeni članak

Otvorena nova dionica autoceste A5: Projekt vrijedan više od 200 milijuna kuna

Povezivanje koridora

U susjednoj Mađarskoj trebaju također dovršiti autocestu M6, kako bi se spojila s našom A5, a trenutno su ispred nje. U tijeku je izgradnja posljednjih 20 km, od od križanja s M60 do naše granice. Po dostupnim informacijama, izgradnja je stigla sve do naše granice i preostaje samo asfaltiranje.

Iako se najavljivalo suprotno, čini se da će ipak susjedi biti ti koji će prvi završiti njihov dio koridora 5C. Svakako će se puni potencijal koridora ostvariti tek kada bude dovršen dio koji prolazi kroz BiH. O tome kako tamo napreduju radovi više saznajte ovdje.

Podsjećamo, na Dan grada Osijeka otvorena je dionica međunarodnog prometnog koridora 5C od Osijeka do Belog Manastira, dužine 25 kilometara. Vrijednost investicije je 206,4 milijuna kuna, a Osijek će sada biti na svega dva sata udaljenosti od Budimpešte i Sarajeva. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap