Pretraga

Oprezno s internet oglasnicima: Dvoje ljudi prevareno prilikom kupovine ljestvi i skele

A- A+

Internetske prijevare su česta pojava, a ne zaobilaze niti građevinski sektor. Tako su u posljednjih nekoliko dana zabilježena dva odvojena slučaja. Jedan se tiče kupovine građevinskih ljestvi, a drugi građevinske skele. Ukupna šteta se mjeri u tisućama eura.

laptop računalo

Ilustracija, foto: Unsplash; Jefferson Santos

PU varaždinska je izvijestila da je Policijska postaja Ivanec zaprimila prijavu za kazneno djelo Prijevara u gospodarskom poslovanju. Prijavu je podnio 45-godišnjak koji je krajem svibnja ove godine pokušao kupiti građevinske ljestve preko internetskog oglasnika.

Oštećeni je stupio je u kontakt s prodavateljem te po dogovorenim uvjetima kupoprodaje, temeljem dostavljenog predračuna i ponude, uplatio iznos od oko 3.400 eura. Nakon obavljene uplate više ne može stupiti u kontakt s prodavateljem te smatra da se radi o prijevari.  Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela.

Sličan slučaj se dogodio i na području PU bjelovarsko-bilogorske, gdje je u utorak, 27. lipnja, 38-godišnjak iz Grubišnog Polja prijavio kazneno djelo prijevare. On je još početkom travnja na Internet oglasniku pronašao oglas za prodaju građevinske skele.

Izdvojeni članak

Žrtva internet prijevare: Kupovao alat preko društvenih mreža, ostao bez 4.800 eura

Kontaktirao je prodavatelja i dogovorio kupovinu skele od 150 m2 za novčani iznos nešto malo manji od dvije tisuće eura s dostavom do Grubišnog Polja u roku od dva tjedna od uplate predujma. Dogovoren iznos predujma je bio polovica cjelokupnog iznosa, a ostatak novca bi platio prilikom preuzimanja skele.

Sukladno dogovoru i predračunu, on je uplatio prodavatelju traženi  novčani iznos predujma, no do trenutka podnošenja kaznene prijave nije zaprimio skelu niti mu je vraćen novac. U nekoliko navrata mu je prodavatelj obećavao da će mu dostaviti skelu te navodio razne razloge zbog kojih to još nije učinio, a unazad više od mjesec dana mu se više ne javlja zbog čega 38-godišnjak se smatra da je prevaren. Slijedi kriminalističko istraživanje.

Copy link
Powered by Social Snap