Pretraga

Žrtva internet prijevare: Kupovao alat preko društvenih mreža, ostao bez 4.800 eura

A- A+

Internet prijevare su sve češća pojava pa je potrebno biti ekstra oprezan pri svakom koraku. Posljednja žrtva je 49-godišnjak koji je preko društvenih mreža kupovao alat i ostao bez 4.800 eura. Prilikom dogovora o kupovini je oštećeni otkrio svoje osobne podatke i podatke o dvije bankovne kartice.

Foto: bauštela.hr

Djelatnicima Službe kriminalističke policije, 49-godišnjak je početkom svibnja prijavio kazneno djelo računalne prijevare. Naime, oštećeni je stupio u kontakt sa osobom koja je nudila alat na prodaju putem društvene mreže i dogovorio kupnju. Prodavatelj je putem društvene mreže poslao poveznicu u kojoj je oštećeni upisao svoje osobne podatke i podatke o bankovnoj kartici (dvije kartice), a nakon čega je saznao da mu je sa bankovnog računa skinuto oko 4.800 eura.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela računalne prijevare i podnošenja kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu. Iz policije savjetuju građane da ne daju tražene podatke i ne potvrđuju zahtjeve za autorizacijom Internet bankarstva, ako ih oni sami nisu zatražili! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta.

Upozorili su građane i da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivaju građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji. Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare.

Copy link
Powered by Social Snap