Pretraga

Osijek obranio titulu hrvatskog Eco-cityja: Grade najmoderniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj

A- A+

Grad Osijek obranio je titulu hrvatskog Eco-cityja. Nakon prošlogodišnje pobjede u Eco City kategoriji izbora za Najbolji grad, Osijek se i ove godine plasirao u finale te u završnici izbora nadmašio Zadar, Poreč, Koprivnicu i Križevce. Nagradu je na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova u Opatiji preuzeo osječki gradonačelnik Ivan Radić, a uručio mu ju je premijer Andrej Plenković.

osijek eco city

Osijek obranio titulu hrvatskog Eco-cityja, foto: Grad Osijek

Gradonačelnik Radić se pohvalio i nabavkom 13 novih ekološki prihvatljivih autobusa i radovima na modernizaciji tramvajske infrastrukture. Rekao je i kako imaju preko 50 kilometara biciklističkih staza i više parkova nego trgova. Istaknuo je i činjenicu da se gradi najmoderniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj i zaključio s time da će biti neskroman i reći da su ovu nagradu i očekivali.

– Ova nagrada pripada građanima Osijeka koji su najzaslužniji za naše izvrsne rezultate. Osijek je prvi veliki grad koji je prešao 50 posto odvojenog prikupljanja otpada. Jedini smo veliki grad koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta na broj stanovnika i koji neće plaćati penale zbog otpada. Imamo svoju kompostanu, pri završetku je i jedan od najvećih projekata sanacije odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj, onog u Sarvašu. Samo je taj projekt vrijedan preko 73 milijuna kuna, izjavio je osječki gradonačelnik Radić.

Istaknuo je da se u Osijeku, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i s Fondom za zaštitu okoliša, sustavno ulaže u gospodarenje otpadom. Rekao je kako građani Osijeka otpad odvajaju već na kućnom pragu i zbog toga imaju manje račune.

Izdvojeni članak

Gradi se terminal za pretovar rasutih tereta u riječnoj luci Osijek: Osigurano 160,5 milijuna kuna

– U Osijeku i najmlađi sugrađani znaju da otpad nije smeće, jer se sustavna edukacija provodi od vrtićke dobi. Ova će nam titula biti dodatni poticaj za postizanje još boljih rezultata u budućnosti, poručio je osječki gradonačelnik.

Urbana mobilnost

Osijek je potvrdio titulu najboljeg Eco-cityja i zbog toga što gradska uprava i tvrtke koriste električna vozila, a u ovom je trenutku čak 98 posto javne rasvjete u Osijeku energetski učinkovito. Također, žiri je visoko ocijenio projekt ‘Urbana mobilnost Grada Osijeka’ čiji je cilj omogućiti veću dostupnost javnog prijevoza građanima te pružiti klimatski prihvatljiv i isplativ javni prijevoz.

Neke od najvažnijih praksi urbane mobilnosti koje su se do danas u Osijeku uvele su dijeljenje električnih automobila i romobila, uspostavljen sustav dijeljenih bicikala, SMART sustav za nadzor i upravljanje prometnim sustavima te praćenje kvalitete zraka na najvažnijim prometnim križanjima.

Osijek se ove godine našao i u finalu izbora za naslov Šampiona EU fondova, s udjelom od 4,05 posto u ukupnom iznosu koji su svi hrvatski gradovi povukli iz EU fondova u razdoblju o 2018. do 2021. godine.

Copy link
Powered by Social Snap