Pretraga

Gradi se terminal za pretovar rasutih tereta u riječnoj luci Osijek: Osigurano 160,5 milijuna kuna

A- A+

Vlada je trima odlukama osigurala državno sufinanciranje od 160.5 milijuna kuna za gradnju terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek. Vladinim odlukama dana je suglasnost Lučkoj upravi Osijek za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2023., 2024. i 2025. godini u ukupnom iznosu od 160.5 milijuna kuna.

Terminal rasutih tereta u riječnoj Luci Osijek, foto: Grad Osijek

Novi terminal za pretovar rasutih tereta bit će smješten na desnoj obali Drave na istočnom dijelu lučkog područja Luke Osijek. Projekt obuhvaća dva nova veza u dužini od 240 metara, instalaciju objekata za pretovar, ukrcaj i iskrcaj te transport roba, pristupnu cestu dužine 300 metara, željezničke kolosijeke u dužini 610 metara, kranske staze i ceste u dužini 285 metara, trafostanicu te izgradnju potrebne komunalne infrastrukture.

Izgradnjom terminala smanjit će se prometna zagušenja u središtu Osijeka, kao i negativni utjecaj na okoliš te buka, a povećat će se i sigurnost brodova u luci. Vladinu odluku pozdravili su osječki gradonačelnik Ivan Radić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji godinama ukazuju na potrebu ulaganja u Luku Osijek.

Izdvojeni članak

Kreće izgradnja nove dionice autoceste u BiH: Osijek i Ploče će biti povezani

– Nastavku pozitivnih trendova u gospodarstvu zasigurno će doprinijeti i realizacija ovog iznimno važnog projekta za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Kapitalna ulaganja stvaraju preduvjete za snažniji gospodarski razvoj istoka Hrvatske, a upravo u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture provodimo niz prometnih i infrastrukturnih projekata na području Osječko-baranjske županije kao što su projekti Grada Osijeka te ulaganja u željezničku infrastrukturu, dovršetak Koridora Vc, obilaznice oko Petrijevaca i Belog Manastira te ulaganja u Zračnu luku Osijek koja su dogovorena na prvom operativnom sastanku s ministrom Butkovićem u ljeto 2017. godine, kao i izgradnja terminala Luke Osijek. Drago mi je da odlukom Vlade krećemo u finalnu realizaciju izgradnje terminala, rekao je župan Anušić.

Ulaganja u riječni promet

Osječki gradonačelnik, Ivan Radić, rekao je kako se za ovaj važan projekt zalagao i u Saboru te ukazivao na potrebe ulaganja u Luku Osijek. Rekao je i kako je Vlada svojom odlukom o sufinanciranju gradnje terminala za pretovar rasutih tereta s više od 160 milijuna kuna potvrdila da je luka od gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku.

– To će dodatno osnažiti osječku Luku koja je druga najveća luka po količini prekrcanog tereta u Hrvatskoj te je dio međunarodnih prometnih koridora. S ovim projektom mogu s ponosom reći da su u Osijeku pokrivena ulaganja u zračni, kopneni, ali i riječni promet. Podsjećam da uskoro kreće obnova putničkog terminala u Zračnoj luci Osijek, modernizira se tramvajska infrastruktura, obnavlja glavana zgrada Željezničkog kolodvora, a pred završetkom je i dionice Koridora 5C od Osijeka do Belog Manastira. Sve će to pridonijeti još boljoj prometnoj povezanosti Osijeka čiji će se učinci, uvjeren sam odraziti i na gospodarstvo, izjavio je gradonačelnik Radić.

Copy link
Powered by Social Snap