Pretraga

Podignut novi vodotoranj: Dio projekta vrijednog više od 700 milijuna kuna

A- A+

Izgradnja vodotornja Gornjak dio je više od 707 milijuna kuna vrijednog EU projekta ‘Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok’. U pitanju je je javni investicijski projekt i odnosi se na izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije.

 

Osnovna mu je namjena osiguranje kvalitetne pitke vode namijenjene ljudskoj potrošnji u cilju povećanja priključenosti na vodoopskrbnu mrežu, smanjenja gubitaka te povećanja pouzdanosti opskrbe i učinkovitosti sustava javne vodoopskrbe. Projekt je proglašen strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske jer isti znatno doprinosi postizanju većeg standarda isporuke i dostupnosti vodnih usluga, podiže ukupnu razinu sigurnosti i kvalitete života građana na području istočnog dijela Zagrebačke županije, te stvara uvjete za zapošljavanje većeg broja ljudi.

Dio projekta je i izgradnja vodotornja Gornjak. Vodotoranj je na gradilište na području Vrbovca dostavljen u dijelovima te je spajan u ležećem položaju. Po varenju svih čeličnih dijelova stupa vodotornja i kupole, isti je 19. srpnja 2022. podignut uz pomoć dvije velike dizalice od kojih jedna (glavna) ima podiznu snagu od 500 tona, te je usidren u unaprijed izvedeni temelj.

Izdvojeni članak

Vukovarski vodotoranj ostao je simbol nade, hrabrosti i otpora: Nakon obnove i dalje nosi 640 rana

– Realizacijom ovog projekta dobiti ćemo novu vodoopskrbnu mrežu za 21. stoljeće. Današnje podizanje vodotornja je jedan njegov dio kojim će se osigurati tehnički i tehnološki preduvjeti za optimizaciju mreže Grada Vrbovca. U konačnici će cjelokupno istočno područje Zagrebačke županije dobiti pristup modernoj vodoopskrbi s vlastitim izvorom vode, naglasio je Tomislav Masten, direktor društva Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije.

Daljnje širenje vodoopskrbne mreže

Ukupna težina vodotornja se procjenjuje na cca 40 tona. Zapremnina iznosi 200 m3 i on će biti okosnica novoizgrađenog sustava vodoopskrbe na istočnom dijelu Grada Vrbovca, te omogućuje daljnje širenje vodoopskrbne mreže. Izgradnja je ugovorena za 4.694.172,50 kn bez PDV-a, a toranj će služiti za povećanje tlakova u mreži i distribuciju vode, neovisno o ostatku sustava.

– Gradnja vodotornja Gornjak započela je prije otprilike 4 mjeseca i ovo je drugi po redu koji je podignut na vodoopskrbnom području Vrbovec. Prvi je podignut u općini Preseka, a još će se izgraditi njih tri, po jedan u općinama Gradec, Farkaševac i Dubrava. Vodotoranj Gornjak je visok 39 metara i težak cca 40 tona. Samo puštanje u pogon vodotornja i okolnih novoizgrađenih cjevovoda očekujemo do kraja 2023. godine, kazao je Ozren Đurašina, koordinator vodoopskrbe i odvodnje na području grada Vrbovca na EU projektima pri VIO ZŽ.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap