Pretraga

[FOTO] Pogledajte kako je izgledao Vukovar poslije razaranja i danas, neke rane su zacijelile

A- A+

Danas, 18. studenog, obilježava se dan sjećanja na pad grada Vukovara nakon agresije i opsade jugoslavenske vojske. Vukovar je simbol hrvatskoga otpora velikom agresoru i 91′ je dao sve što je imao za samostalnu Republiku Hrvatsku. Kroz tekst su fotomontaže razorenih dijelova Vukovara i iste te lokacije danas. Vrijedi pogledati kako su neke rane zacijelile, a neke još ipak nisu.

Dovarc Eltz | Ministarstvo kulture

U tekstu ćemo proći kroz nekoliko znamenitosti u gradu Vukovaru za koje smo uspjeli naći snimke. Jedan dio fotografija je screenshotan s YouTube stranice PNJS Productions. Stranica ima nekoliko videa gdje su autori uspjeli pronaći razne televizijske snimke i spojiti ih s istim lokacijama s Google  Street Viewa. Neki prizori su zaista uznemiravajući.

Počet ćemo s fotografijama dvorca Eltz, kao što se vidi na lijevoj fotografiji u kakvom je stanju bio zbog razaranja, a danas ipak izgleda dostojanstveno i ponosno. Tijekom agresije srpske i jugoslavenske vojske na Hrvatsku, 25. kolovoza 1991., dvorac Eltz postao je prva građevina u Vukovaru bombardirana iz zraka. Do konca rata dvorac je najvećim dijelom posve razoren, a građevine u sklopu dvorca su srušene do temelja. Vlada Republike Hrvatske i Razvojna banka Vijeća Europe financirali su obnovu dvorca koja je započela 2008. i trajala do listopada 2011. godine.

Dvorac Eltz | Ministarstvo kulture

Dvorac Eltz niz ulicu | PNJS/Screenshot

Vukovarska bolnica, danas Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar, također je jedan od najpoznatijih simbola Vukovarske patnje. Sve počinje 2.5.1991.god. kada Hitna služba Medicinskog centra Vukovar se uključuje u zbrinjavanje ranjenika u Borovo Selu, a tijekom srpnja je formirana ratna kirurgija i opremljeno protuatomsko sklonište. Prve granate su počele padati na bolnicu 15.8.1991.god., a 24.8.1991.god. je bolnica bila meta avionskog napada. Do 20. studenog 1991.god. bolnica je zbrinula 4000 ranjenika, od kojih je 2250 podvrgnuto dugotrajnim operacijama. Na bolnicu je padalo svakodnevno prosječno 700 granata. Liječnici i ostalo osoblje je danonoćno radilo u vrlo teškim uvjetima, bez dovoljno lijekova, sanitetskog i ostalog materijala, struje, hrane i vode. Nakon 20. studenog 1991.god. odvedeno i pogubljeno na Ovčari je 200 ranjenika, bolesnika, a među njima i 18 djelatnika bolnice.

Vukovar, bolnica | Screenshot/PNJS

Vukovarska bolnica | Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar

 

Sljedeće fotografije su usporedba današnjeg Trga Republike Hrvatske i zgrade gradskog poglavarstva i porezne uprave Vukovar.

Zgrada gradskog poglavarstva i porezne uprave Vukovar | Screenshot/PNJS

U blizini Trga Republike Hrvatske (iznad) nastavlja se most preko rijeke Vuke koji je također bio u potpunosti uništen.

Most preko rijeke Vuke | Screenshot/PNJS

Ovdje vidimo Matični ured grada Vukovara u Županijskoj ulici. Niže u ulici se nalazi i Dvorac Eltz.

Izdvojeni članak

Zakoračite u virtualnu šetnju novim, obnovljenim Vukovarom

Matični ured | Screenshot/PNJS

Tko god spomene otpor Vukovaraca srpskoj agresiji 1991. potakne i sjećanje na hrabri glas Siniše Glavaševića, novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar koji je uporno do posljednjeg dana slao okrutno realna izvješća iz opkoljenog grada. Uz izvješća, kako se obruč stezao, slao je i optužbe na račun hrvatske vlasti jer je brzo shvatio da je Hrvatska prepustila Vukovar sudbini.

Na dnu ulice Hrvatski radio Vukovar | Screenshot/PNJS

Dalje, ispod teksta će se nalaziti snimke u obliku gifova, da se vidi usporedba Vukovara i koliko je izrastao u pedeset godina od 1968. godine do 2018. godine. Vukovar smo podijelili na tri djela, Borovo selo, Sjeverni i Južni dio.

Vukovar, Sjever 1968.-2018. | Screenshot/Katastar.hr

Izdvojeni članak

Priča o Vukovarskom vodotornju: Kako je obnovljen simbol hrvatskog zajedništva?

Vukovar, Jug 1968. – 2018. | Screenshot/Katastar.hr

Izdvojeni članak

Vukovarski vodotoranj ostao je simbol nade, hrabrosti i otpora: Nakon obnove i dalje nosi 640 rana

Borovo naselje 1968. – 2018. | Screenshot/Katastar.hr

Copy link
Powered by Social Snap