Pretraga

Zakoračite u virtualnu šetnju novim, obnovljenim Vukovarom

A- A+

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obilježava se svake godine 18. studenog, a središnje zbivanje toga dana je vukovarska Kolona sjećanja kada se tisuće građana okupi u Vukovaru da bi odali počast hrvatskim braniteljima i svim žrtvama ranjenog grada. Za to vrijeme i građani širom zemlje paljenjem svijeća obilježe tužnu obljetnicu. Ove godine obilježava se 30 godišnjica od obrane i stradanja, a mi vam donosimo virtualnu šetnju kroz ulice obnovljenog grada heroja.

Karta Vukovar

Karta Vukovar | Foto: Google Maps

Napravili smo popis od desetak mjesta u Vukovaru koja su u zadnjih 20-ak godina obnovljeni ili koje nikako ne biste trebali propustiti ako se ikada zaputite u grad heroj jer u sebi nose tešku priču, ali i bude nadu u obnovu i novi početak.

Vukovarska bolnica

Vukovarska Gradska bolnica je tijekom trajanja opsade grada pretvorena u vojnu bolnicu. Danas djeluje kao Opća bolnica, no u podrumu se nalazi prikaz ratnog stanja u kojemu su liječnici i medicinske sestre te bolesnici i ranjenici proživljavali najteže trenutke u jesen 1991. godine. Vukovarska bolnica je ujedno početna točka Kolone sjećanja. Na službenim stranicama Turističke zajednice grada Vukovara također možete proći kroz panoramsku virtualnu 360 stupnjeva šetnju gradom.

Gradski muzej Vukovar / Dvorac Eltz

Vlastelinski sklop obitelji Eltz u Vukovaru jedna je od najmonumentalnijih feudalnih arhitektonskih cjelina u Slavoniji. Objedinjuje zgradu Dvora koja je služila kao rezidencija grofovske obitelji, četiri barokne kurije u kojima je bila smještena uprava velikoga feudalnog imanja, gospodarske zgrade sjeverozapadno od dvora, kapelu sv. Roka te Oranžeriju u Perivoju koji se od dvora pružao prema Dunavu. Sklop je smješten na povišenom terenu na prostoru nekadašnjega Novog Vukovara, uz glavnu cestu kojom se u grad dolazilo iz smjera Osijeka.

Rodna kuća Lavoslava Ružičke

Ulica Josipa Jurja Strossmayera rodna je lica Leopolda (Lavoslava) Ružičke, dobitnika Nobelove nagrade za kemiju 1939. godine “za istraživanje polimetilena i viših terpena”. U kući je od 1977. do 1991. bio spomen-muzej vukovarskog nobelovca. Danas je taj objekt, kojim upravlja Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar, s 2007. nadograđenom višenamjenskom dvoranom, mjesto različitih javnih kulturnih, znanstvenih i edukacijskih sadržaja.

Središnji križ na ušću Vuke u Dunav

Vukovarski Vodotoranj

Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti

Spomen dom hrvatskih branitelja izgrađen je u Borovu naselju na mjestu nekadašnje pošte u kojoj je 1991. godine bilo smješteno zapovjedništvo ovog dijela grada. Autor Spomen doma je zagrebački kipar Miljenko Romić, a dom govori o teškim danima obrane Vukovara. Zgrada je napravljena u obliku čvrsto stisnute šake i simbolizira snagu kojom se Vukovar opirao agresiji. U središtu doma nalazi se ponor s kupolom uništenog tenka bivše JNA, a oko ponora su ispisana imena poginulih pripadnika 204. vukovarske brigade.  Ispred spomen doma je tenk kao znak sile koju su slomili hrabri branitelji, te bista Blage Zadre koji je neupitni junak Domovinskoga rata, a borio se i vodio branitelje upravo na ovom području Vukovara.

Spomen dom Ovčara

Na stropu spomen-doma postavljena je po jedna žaruljica odnosno zvijezda za svakoga ubijenog i nestaloga u hangarima Ovčare. U podu su instalirane čahure kao simboli sredstva izvršenja zločina. Slike ubijenih i nestalih iz Vukovarske bolnice, njih 261, raspoređene su po zidovima u nizu koji ima oblik pletera, a ispod njih su izložene osobne stvari ubijenih nađene u masovnim grobnicama. Cijeli Spomen dom Ovčara je u mraku, jer su se zločini događali noću. Na sredini poda nalazi se spirala, simbol zatvorenog kruga zla. Atmosfera u hangaru osmišljena je tako da što više nalikuje onoj iz 1991. g. te da svaki posjetitelj može osjetiti tu mračnu atmosferu.

Muzej Vučedolske kulture

Na sljedećem linku možete virtualno obići Muzej Vučedolske kulture koji je izgrađen 2013. godine, a kao rezultat dugogodišnjeg nastojanja da se Vučedol zbog svojega značaja svrsta u prvi red arheoloških parkova i upiše u arheološku kartu ovoga dijela Europe.

 

Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata

Copy link
Powered by Social Snap