Pretraga

Priča o Vukovarskom vodotornju: Kako je obnovljen simbol hrvatskog zajedništva?

A- A+

Obnova simbola otpora velikosrpskoj agresiji bio je jedan od najizazovnijih građevinskih projekata. Grad heroj Vukovar mjesto je posebnog domovinskog pijeteta. U danima kada se prisjećamo njegove žrtve za Hrvatsku koju je podnio prije točno 30 godina, ekipa Koordinacije donosi priču o obnovi Vukovarskog vodotornja – simbola otpora velikosrpskoj agresiji. Obnova Vodotornja trajala je tri i pol godine, a njegov novi izgled javnosti je predstavljen u jesen 2020. godine.

Vukovarski vodotoranj

Vukovarski vodotoranj | Foto: koordinacija.hr

Projekt obnove izradili su zagrebački arhitekti iz Radionice arhitekture koji su još od 2007., kada su prošli na javnom natječaju, počeli razmišljati o obnovi ovog „pedesetometraša“. „Kad je postavljena skela na vodotoranj, izgledao je zaista impresivno, kao najviša građevina u Hrvatskoj“, govori Josip Sabolić, projektant iz Radionice arhitekture.

Još od svoje izgradnje, tijekom 60-ih godina 20. stoljeća, Vodotoranj je bio u društvu najviših građevina na svijetu. Struka je složna da je njegova obnova bio jedan od najizazovnijih građevinskih pothvata. „Sve ostalo nakon ovog je odmor“, prisjeća se Boris Benić iz tvrtke Planum-građenje, dodajući da mu isprva nije bilo jasno kako usprkos svemu Vodotoranj još stoji na svome mjestu.

Boris Benić | Foto: kordinacija.hr

Boris Benić | Foto: kordinacija.hr

Nakon silnog granatiranja, Vodotoranj je stajao 70 centimetara nakoso i poprimio je oblik elipse, odnosno nepovratno je izgubio svoj oblik kružnice. O težini samog projekta svjedoči i činjenica je u betonsku ploču utrošeno armature ekvivalentno 10 kuća od 130 četvornih metara. Osim toga, tu je i unikatno dizalo, prvo takvo u ovom dijelu Europe koje je ugrađeno u vanjsku ovojnicu Vodotornja kako ne bi narušilo izgled građevine.

Financijska sredstva za obnovu Vodotornja na kojem su i danas vidljive rane od 640 projektila, prikupljena su zahvaljujući donacijama Vlade Republike Hrvatske te više od 7000 pravnih i fizičkih osoba iz Hrvatske i 17 stranih država. Zahvala svim donatorima iskazana je na vrhu vodotornja na kojem su isklesana imena svih koji su uložili napor u obnovu ovog simbola hrvatskog zajedništva. Nakon procesa obnove, Vodotoranj je dobio memorijalnu sobu, stazu te vidikovac s kojeg se pruža pogled na grad i rijeku Dunav, a uz Vodotoranj sagrađeno je i dječje igralište.

– Ponosni smo na taj dio, jer stavljajući igralište uz vodotoranj poslali smo jaku poruku. Kad dođeš na vrh Vodotornja, ne osjećaš grobnu atmosferu“, zaključuje Goran Rako iz Radionice arhitekture.

Josip Sabolic, Goran Rako, Radinionica arhitekture | Foto: kordinacija.hr

Koordinacija je specijalizirana mjesečna emisija o građevinarstvu koja donosi aktualne teme i razgovore s vodećim hrvatskim stručnjacima, znanstvenicima i inženjerima. Vizija projekta je da Koordinacija postane sinonim za relevantan, aktualan i kreativan multimedijski doživljaj građevinarstva. Osim toga, njime želimo popularizirati građevinsku struku i podići svijest o njezinoj važnosti. Posebno nam je drago što istu viziju dijele i naše renomirane građevinske tvrtke koje su prepoznale ovaj projekt i pružile nam logističku podršku.

Sadržaj Koordinacije možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTube kanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedInu

Priča o Vukovarskom vodotornju: Kako je obnovljen simbol hrvatskog zajedništva?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap