Pretraga

Preimenovano nekoliko ulica u Beogradu: Nema više Riječke, Lošinjske, Šibeničke

A- A+

Zastupnici u Skupštini grada Beograda na današnjoj su sjednici usvojili nekoliko odluka o imenovanju ulica, pa su primjerice, ulici u općini Rakovica dali naziv po istaknutom veleposlaniku SAD-a Georgeu Kennanu. Uz to su i promijenili imena nekoliko drugih.

Beograd | Foto: Unsplash

Riječka ulica na teritoriju općine Vračar preimenovana je u Ulicu kneginje Julije, a Ulica vojvode Hrvoja u Ulicu kneza Strahimira, vladara i brata Stefana Nemanje. Kornatska ulica na teritoriju općine Palilula je preimenovana u Ulicu Henryja Jamaisa koji je bio jedan od svjetskih pionira u liječenju radijacijske bolesti tijekom pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća.

Lošinjska ulica na Zvezdari preimenovana je u ulicu pisca Vladana Desnice, a Šibenička u ime bojnika Ive Fregla, pripadnika jugoslavenske vojske slovenskog porijekla. Ulica Ljudevita Posavskog na teritoriju Voždovca preimenovana je u Ulicu Aleksandra Mišića, sina vojvode Živojina Mišića.

Amerikanci očarani

Zamjenik veleposlanika SAD-a John Ginkel zahvalio je građanima Beograda za čast da jedna od ulica ponese ime legendarnog i utjecajnog diplomata Georgea F. Kennana, naveo je Beoinfo, piše N1. Zamjenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da je Kennan bio veleposlanik u Beogradu od 1961. do 1963. i da je tada ostvaren znatan doprinos u razvoju srpsko-američkih odnosa. Vesić je rekao da je Kennan najzaslužniji što je tadašnja Jugoslavija tijekom pedesetih godina 20. stoljeća dobila pomoć od SAD-a.

Osim toga, Vesić je rekao i da će se grad, otkrivanjem spomen-ploče odužiti i američkom liječniku Edwardu Ryanu, koji je tijekom Prvog svjetskog rata predvodio američku misiju Crvenog križa u Srbiji.

Copy link
Powered by Social Snap