Pretraga

Prijelomna odluka Europske komisije: Zbog održivosti i želje birokrata da rade od kuće zatvaraju pola poslovnih zgrada

A- A+

Komisija Europske unije do 2030. godine planira zatvoriti pola svojih poslovnih zgrada. Velika promjena u prijestolnici europske birokracije Bruxellesu najavljena je ovoga utorka s ciljem provođenja održivosti.

Zastave Europske unije, Europska komisija | foto: Unsplash

Odluka Europske komisije objavljena je nakon što je 90 posto njenih zaposlenika, koji zbog pandemije koronavirusa već neko vrijeme rad od doma, iskazalo želju za nastavkom te prakse, odnosno trajnim uvođenjem rada od kuće.

Prijestolnica Europske unije Bruxelles do 2030. godine mogao bi izgledati sasvim drugačije. Europska komisija ovog je utorka najavila veliku promjenu u svom poslovanju objavom informacije da će u idućih devet godina smanjiti postotak korištenih radnih prostora.

Prema informacijama Johannesa Hahna, povjerenika za administraciju i proračun, Komisija planira prestati s korištenjem polovice od ukupno 50 zgrada koje su u aktivnoj uporabi na području Bruxellesa.

Veliki ‘rez’ radnog prostora

No, kako navode iz Jutarnjeg lista, smanjenje korištenog radnog prostora u konačnici znači smanjenje ukupnog udjela uredskog prostora za 25, a ne 50 posto s na to da je u planu prestajanje korištenja manjih objekata, dok će se radnici premjestiti u veće poslovne zgrade.

Cijeli postupak Komisija provodi s namjerom provođenja ciljeva održivosti, ali i smanjenja štetnih emisija koje se javljaju kao nusprodukt masovnog korištenja uredskih prostora.

Izdvojeni članak

Zavirili smo u živi organizam ureda o kojem se priča već godinama i saznali zašto je ‘open space’ stvar prošlosti

Johannes Hahn novi cilj Europske komisije predstavio je kao realizaciju želja birokrata za rad od kuće barem dva do tri dana u tjednu.

– To je novonormalna situacija. Naši uredski prostori bit će prilagođeni za takozvani teleworking, navodi Hahn, prenosi Jutarnji list.

Trenutnih 780 tisuća četvornih metara uredskog prostora do 2030. godine trebalo bi se smanjiti na 580 tisuća, a uredi zaduženi za iste politike napokon će se nalaziti u istom prostoru.

Prijelomna odluka Europske komisije: Zbog održivosti i želje birokrata da rade od kuće zatvaraju pola poslovnih zgrada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap