Pretraga

Projekt Osijek 4: Gotovo 165 milijuna kuna za unapređenje vodoopskrbne i kanalizacijske mreže

A- A+

U Osijeku je potpisan ugovor vrijedan gotovo 165 milijuna kuna za projekt poznat kao ‘Projekt Osijek 4’, u sklopu kojeg će se rekonstruirati i izgraditi kanalizacijska i vodovodna mreža. Kraj radova se očekuje kroz tri godine.

Ugovor je potpisan u petak u Hrvatskim vodama u nazočnosti osječkog gradonačelnika Ivana Radića, foto: Grad Osijek

Osijeku je dodijeljeno gotovo 165 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) 2021. – 2026. za financiranje projekta rekonstrukcije i izgradnje kanalizacijske i vodovodne mreže, kolokvijalnog zvanog ,’Projekt Osijek 4′. Od tog iznosa 80 posto su sredstva Europske unije, a 20 posto je nacionalna komponenta.

Ugovor je potpisan u Hrvatskim vodama u nazočnosti osječkog gradonačelnika Ivana Radića, koji je ustvrdio da je to iznimno značajna investicija jer će modernizirati dio vodoopskrbnog sustava grada Osijeka koji obuhvaća 770 kilometara vodovodne i 485 kilometara kanalizacijske mreže. Početak radova očekuje se u proljeće iduće godine, a završetak krajem 2025. godine.

Gradonačelnik Radić objasnio je da projekt obuhvaća radove u Gundulićevoj, Sljemenskoj, Kolodvorskoj i Kapelskoj ulici, te u dijelu Vukovarske i Stepinčeve, kao i izgradnju vodovoda u Višnjevcu.

– Osijek će ovime dobiti oko 30 kilometra nove i rekonstruirane vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, a gubitci vode smanjit će se za čak 25 posto. Ugradit će se daljinsko očitanje vodomjera, te povećati pouzdanost i sigurnost u vodoopskrbi i odvodnji, kazao je gradonačelnik Radić.

Izdvojeni članak

Istražili smo koja su najbučnija područja Osijeka: Kakvo je stanje u vašem kvartu?

Vodno gospodarstvo

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je ugovor uručen u sklopu Drugog poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te da je riječ o široj priči NPOO-a gdje je Vlada Republike Hrvatske usmjerila gotovo 5,25 milijardi kuna prema vodnome gospodarstvu.

– Preko Prvog poziva dodijeljena su 73 ugovora, sad je dodijeljeno novih 13, tako da dolazimo do 1,8 milijardi kuna dodijeljenih vodno komunalnim poduzećima diljem Hrvatske. Ako tome pribrojimo još 13 ugovora vezanih uz smanjivanje poplavnih rizika i restauracija vodotoka dolazimo do 99 dodijeljenih ugovora vrijednosti dvije milijarde kuna, od čega je bespovratnih milijardu i 250 milijuna kuna, kazao je Đuroković.

Od vodnokomunalnih projekata u Osijeku je u tijeku i izgradnja najmodernijeg pročistača otpadnih voda u Hrvatskoj, vrijedan 228 milijuna kuna, također najvećim dijelom financiran europskim sredstvima. Gradonačelnik Radić izvijestio je kako radovi teku planiranom dinamikom te da je početak probnog rada planiran u proljeće iduće godine.

– Cilj nam je razviti moderan, kvalitetan i racionalan vodoopskrbni i kanalizacijski sustav koji je sposoban isporučiti dovoljne količine zdravstveno ispravne pitke vode, ali i sustav koji brine o okolišu i smanjuje onečišćenja, osobito rijeke Drave, zaključio je Radić.

Copy link
Powered by Social Snap