Pretraga

Istražili smo koja su najbučnija područja Osijeka: Kakvo je stanje u vašem kvartu?

A- A+

Dnevna i noćna buka jedan je od glavnih remetitelja mira i narušavatelja kvalitete života u velikim gradovima. U Osijeku najviše buke proizvode prometnice, željeznice i industrijske zone.

Sva buka u Osijeku | Screenshot/GeoHrvatska

U Osijeku najglasniju buku proizvode najveće prometnice s najvećim dopuštenim brzinama vožnje motornih vozila. Buku svakako proizvode industrijske zone na istoku grada i željeznički promet kroz cijeli grad. Najglasnija područja označena su plavom bojom što znači emitiranje buke glasnije od 75 decibela, ljubičastom od 70 do 74, crvenom od 60 do 70 i narančastom od 55 do 59 decibela. Dodatno, sve bučne ulice i industrijske zone su označene identičnim brojkama u tekstu i na karti.

Cestovni promet

Najveću buku cestovnog prometa proizvodi Državna cesta 2 ili D2 (1). Prolazi južnom stranom Osijeka od zapada do istoka. Sljedeće dvije ‘najplavije’ ulice su Ulica Svetog Leopolda Bogdana Mandića (2) na jugozapadu grada i Vukovarska cesta (3) koja prolazi kroz centar i proteže se do krajnjeg istoka grada. U centru grada još podosta buke proizvode Europska avenija (4), Biljska cesta (5) i Ulica kneza Trpimira (6).

Buka ceste Osijek | Screenshot/GeoHrvatska

Na istočnom dijelu grada daleko najviše buke proizvodi Vukovarska cesta, zatim Ulica Martina Divalta (7). Na zapadnom dijelu grada, osim ceste D2, najviše buke proizvode Ulica bana Josipa Jelačića (8) i Ulica Josipa Juraja Strossmayera (9).

Izdvojeni članak

Analizirali smo koja su najbučnija područja u Splitu: Neki dijelovi grada se ističu

Željeznički promet

Osijekom se pruga širi u četiri smjera, u četiri strane svijeta. Zapadni dio pruge prolazi kroz Josipovac i Višnjevac i spaja se s ostalim prugama kod Željezničkog kolodvora. Na tom spajanju sa zapadnom prugom, spajaju se dvije južne, jedna od Livane, druga od Brijesta. Na istočnoj strani grada pruga se račva prema sjeveru, prema Dravi. U blizini Vukovarske ceste, dio željeznice kreće prema mostu na Dravi, a drugi nastavlja putem istoka. Najglasniji dio cijele osječke željeznice je oko Željezničkog kolodvora.

Osijek buka željeznice | Screenshot/GeoHrvatska

Izdvojeni članak

Analizirali smo koja su najbučnija područja u Zagrebu: Pogledajte stanje u vašem kvartu

Industrijska buka

Iako je većina industrijskih pogona na istočnoj strani Osijeka, prema karti najveću industrijsku buku emitira Drava International d.o.o. (10) u Brijestu. Oni se bave proizvodnjom i recikliranjem plastike. Na istočnom dijelu grada najveću buku proizvodi Tvornica šećera (11). Poslije Tvornice šećera najveću buku proizvode Mlinar (12), Belje (13), Karolina (14), Carta (15) i Saponia (16). U centru grada najveću buku stvaraju HEP (17) i Gradski prijevoz putnika (18). Buku stvara i kompleks u kojem je Schrack i SIM tvornica stolarije.

Osijek buka industrije | Screenshot/GeoHrvatska

O najbučnijim zagrebačkim kvartovima čitajte ovdje, a o onim splitskim ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap