Pretraga

Raspisan natječaj za obnovu osječke Tvrđe: Projekt vrijedan 24 milijuna kuna

A- A+

Raspisan je natječaj za obnovu osječke Tvrđe, za koju se predviđa će u konačnici biti projekt vrijedan 24 milijuna kuna. Nagradni fond za natječaj iznosi 320 tisuća kuna, a rok predaje i zaprimanja natječajnih radova je srijeda, 7. prosinca.

Natječaj za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje obrambenog prostora osječke Tvrđe, foto: HKA

Investitor natječaja za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje obrambenog prostora osječke Tvrđe je Agencija za obnovu osječke Tvrđe, a natječaj provodi Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek, koji je ujedno i izrađivač natječajnog elaborata. Natječaj je javni, otvoreni, opći, javni, anketni i projektni, s nagradama.

Cilj natječaja je prikupiti i dobiti najbolje funkcionalno i oblikovno rješenje za realizaciju planiranog projektnog programa za obrambeni prostor osječke Tvrđe. Za projektni dio – prvonagrađeni rad poslužit će kao podloga za izradu daljnje potrebne projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju i uređenje lokacije obrambenog prostora osječke Tvrđe.

Za anketni dio – prvonagrađeni rad poslužit će kao podloga za daljnje promišljanje tog prostora, uključivo i moguću izradu izmjena i dopuna planske dokumentacije te donošenja novog akta o zaštiti perivoja (ili reviziji postojećeg). Planirana okvirna vrijednost investicije (izgradnje) bez PDV-a iznosi 24.000.000 kn, odnosno 752 kn/m² za projektni dio natječaja.

Pravo sudjelovanja u svojstvu autora ima jedna ili više stručnih fizičkih osoba. Sposobnost natjecatelja je zadovoljena kada je barem jedan od autora natječajnog rada ovlašteni arhitekt, ovlašteni urbanist, dipl. ing. arh. ili mag. ing. arch. Ostali autori mogu biti ovlašteni arhitekti, dipl. ing. arh., mag. ing. arch. ili studenti arhitekture.

Izdvojeni članak

Uređuje se Kninska tvrđava: Projekt vrijedan 21 milijun kuna

Procijenjena vrijednost nabave temeljena je na ukupnom iznosu i iznosi 800.000 kn bez PDV-a, a temelji se na ukupnom iznosu nagrada i isplata uključujući procijenjenu vrijednost nabave za ugovor o javnoj nabavi usluga.

Natječaj je otvoren 06. listopada 2022. godine., a rok za postavljanje pitanja natjecatelja Ocjenjivačkom sudu (u skladu s Pravilnikom) je 21. listopad. Pitanja se dostavljaju putem EOJN RH ili e-mailom na adresu: [email protected]. Pisani odgovori bit će objavljeni u EOJN RH do 26. listopada i na stranicama Fakulteta i Agencije.

Rok predaje i zaprimanja natječajnih radova je srijeda, 7. prosinca 2022. godine do 15:00 sati, na adresi Agencija za obnovu osječke Tvrđe, Franje Kuhača 29, 31000 Osijek (s naznakom: Javni natječaj – obrambeni prostor Tvrđe – ne otvaraj!), bez obzira na način dostave.

Nagradni fond iznosi 320.000 kn neto. Ako do određenog roka pristigne najmanje 5 (pet) radova koji su stručno izrađeni i odgovaraju uvjetima Natječaja i dokumentaciji za nadmetanje, Ocjenjivački sud će dodijeliti nagrade kako slijedi: prva nagrada 128.000 kn, druga nagrada 80.000 kn, treća nagrada 48.000 kn, četvrta nagrada 38.400 kn i peta nagrada 25.600 kn.

Ocjenjivački sud čine Željko Andraši, dipl. ing. arh., Agencija za obnovu osječke Tvrđe, predsjednik Ocjenjivačkog suda, Nataša Bošnjak, dipl. ing. arh., Grad Osijek, Sanja Scitovski, dipl.ing.građ., Grad Osijek, Ranko Radunović, dipl. ing. arh., Osječko-baranjska županija, doc.dr.sc. Željka Jurković, dipl. ing. arh., Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek, Ivana Haničar Buljan, dipl. ing. arh., Institut za povijest umjetnosti i prof.dr.sc. Kruno Miličević, dipl.ing.el., Grad Osijek.

Tajnik Natječaja je mr.sc. Danijela Lovoković, dipl. ing. arh., a u tehničkoj komisiji su Marija Krajnović, mag.ing.arch. i Nikolina Raguž – Lučić, mag.ing.arch..

Kriteriji za analizu i ocjenu natječajnih radova

Iz Natječaja će se isključiti radovi koji nisu izrađeni u skladu s Programom i Uvjetima natječaja, odnosno radovi:

 • predani poslije roka navedenog u Uvjetima Natječaja,
 • koji ne sadrže priloge navedene u Uvjetima Natječaja,
 • čija oprema nije u skladu s Uvjetima Natječaja,
 • koji nisu u skladu s GUP-om grada Osijeka, UPU-om, Uvjetima Natječaja, konzervatorskim smjernicama i ovim projektnim programom

Pored usklađenosti rada s uvjetima raspisa u pogledu sadržaja, rokova i obaveznih priloga, pri ocjenjivanju radova Ocjenjivački sud će valorizirati natječajne radove po sljedećim kriterijima:

kriteriji za anketni dio Natječaja:

 1. kvaliteta prostornog urbanističkog koncepta
 2. ispunjavanje zahtjeva projektnog zadatka
 3. odnos prema širem okruženju (gradu) i užoj prostornoj situaciji Tvrđe

kriteriji za projektni dio Natječaja:

 1. funkcionalne kvalitete cjeline rješenja, zadovoljenje funkcionalnih zahtjeva i međusobni odnos pojedinih prostorno-funkcionalnih cjelina
 2. uspješnost kreiranja zasebnih cjelina, prostornih identiteta i ambijenata koji mogu funkcionirati samostalno, unutar cjeline rješenja
 3. etapnost
 4. okolišna komponenta projekta, održivost projekta, energetska učinkovitost
 5. racionalnost i ekonomičnost projekta i izvedbe
 6. originalnost arhitektonskog izraza 10. odabir materijala (lako i jednostavno održavanje, izdržljivost u korištenju i otpornost na vremenske uvjete).

Donosimo i čitav tekst natječaja.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap