Pretraga

Raste visina zakupa za korištenje turističkih zemljišta, nisu svi sretni

A- A+

Uređuju se imovinsko – pravni odnosi na turističkim zemljištima. U Republici Hrvatskoj danas postoji najmanje 150 h0tela s preko 20 milijuna četvornih metara zemljišta te otprilike 75 kampova. Vlada RH donijela je dvije uredbe kojima se uređuje zakup turističkih zemljišta za hotele i kampove. Prva je o uređenju zakupa na turističkom zemljištu na kojemu su izgrađeni hoteli i turistička naselja, a druga o uređenju zakupa na dijelovima kampa u vlasništvu RH. Godišnja naknada za korištenje zemljišta za hotele i naselja iznosit će od 1,50 do 3,00 eura, a za kampove od 1,26 do 2,00 eura.

Investicije u turizmu

Uređenje imovinsko – pravnih odnosa na turističkim zemljištima

Novim uredbama koje je donijela Vlada Republike Hrvatske, uredit će se zakup na turističkim zemljištima na kojima su izgrađeni hoteli i turistička naselja te na dijelovima kampova u vlasništvu države.

Uredbom o hotelima i turističkim naseljima propisuje se naknada za korištenje zemljišta u turističke svrhe u iznosu od 1,50 eura po četvornome metru zemljišta godišnje. Ostavlja se mogućnost jedinicama lokalne samouprave da odrede i veći iznos naknade do najviše 3,00 eura. Iznos naknade korištenja turističkog zemljišta na kontinentu kreće se od 0,20 do 1,00 eura po četvornome metru godišnje.

Uređenje zakupa na dijelovima kampova u vlasništvu RH propisuje se uredbom koja nalaže početnu cijenu naknade korištenja zemljišta kampovima u rasponu od 1,26 eura do najviše 2,00 eura po četvornome metru zemljišta godišnje, ovisno o lokaciji i kategoriji kampa.

Izdvojeni članak

Država u zakup daje preko 40 top nekretnina, među njima i kultna lokacija na obali

Iz resornog ministarstva poručuju da je u obje uredbe propisano ograničenje visine zakupnine na način da najviši iznos zakupa ne prelazi 4 posto prometa zakupoprimaca. Time se ograničava mogućnost da cijena zakupa bude prevelik teret za poslovanje zakupoprimca. Neki ipak nisu zadovoljni novim odlukama.

– Tko bi bio zadovoljan što će nakon donošenja novog akta plaćati sedam – osam puta više za nešto nego što plaća sada. Konkretno, riječ je o hotelima koji plaćaju prosječnu cijenu od oko 3 kune po kvadratu godišnje na temelju prošlog zakona, a sada će plaćati maksimalno 3 eura, rekao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Zakupnina se u hotelima i turističkim naseljima dijeli na Fond za turizam kojemu pripada 40 posto naknade za korištenje zemljišta, zatim općinama i gradovima isto 40, a županijama 20 posto. Kod kampova, Fondu ide također 40 posto, državni proračun uzima 30, dok općine i gradovi dobivaju 20, a županije 10 posto.

Prezentaciju koju je objavilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstvo i državne imovine o uređenju imovinsko – pravnih odnosa na turističkim zemljištima pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap