Pretraga

Slovenska tvrtka preuzima hrvatsku Elku, najvećeg proizvođača kabela u ovom dijelu Europe

A- A+

Slovenska tvrtka Iskra preuzima hrvatsku tvrtku Elka, a transakcija će se provesti po ispunjenju uvjeta, koji uključuju i odobrenje nadležnih regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja u dvije države, objavile su jučer dvije kompanije.

Foto: Elka

Tvrtka Iskra, elektro i sistemske rešitve d.o.o. iz Ljubljane, potpisala je ugovor o kupnji 100 posto udjela u hrvatskom poduzeću Elka d.o.o., najvećem proizvođaču kabela u ovom dijelu Europe. Transakcija će se provesti po ispunjenju uvjeta koji uključuju i odobrenje nadležnih regulatornih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj i Sloveniji, piše Poslovni dnevnik.

Elka, tvrtka s dugogodišnjom tradicijom, osnovana u Zagrebu 1927., te je od početne proizvodnje vodova i kabela, proširivala djelokrug rada prema proizvodnji novih tipova kabela: telekomunikacijskih svjetlovodnih, zaštitne užadi sa svjetlovodnim vlaknima, teško gorivih i bezhalogenih brodskih kabela, kabela za petrokemijsku industriju i drugih. Grupa Iskra, vodeći je regionalni, globalno prisutni ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda te zapošljava više od 1300 radnika.

Izdvojeni članak

Slovenska tvrtka planira preuzeti još jednu domaću kompaniju

Unatoč pandemiji očekuje se rast prihoda

Iskra je unatoč pandemiji koronavirusa prošlu godinu završila s rekordnih 130 milijuna eura konsolidiranih prihoda, a ove godine očekuju daljnji rast od preko 20 posto. Rezultat je to između ostalog i okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima, kad je riječ o komponentama, kao i sistemskim rješenjima za energetiku, telekomunikacije, željeznicu te automatizaciju u industriji.

Preuzimanje Elke druga je značajna investicija Grupe Iskra u Hrvatskoj od 2019., kada je preuzela Remontno brodogradilište u Šibeniku. Nakon provedenog financijskog i operativnog restrukturiranja ta tvrtka uspješno posluje pod novim brendom Iskra Shipyard, piše Poslovni dnevnik.

Copy link
Powered by Social Snap