Pretraga

Slovenska tvrtka planira preuzeti još jednu domaću kompaniju

A- A+

Slovenska tvrtka Iskra planira preuzeti Elku – najvećeg regionalnog proizvođača kablova iz Zagreba. S više od pola milijarde kuna prihoda, Elkin vlasnik Miljenko Hacek navodi kako je ona oporavljena i restrukturirana kompanija. Podsjetimo, Iskra je 2019. preuzela šibenski škver koji danas posluje pod imenom Iskra brodogradilište.

Elka se bavi proizvodnjom energetskih i telekomunikacijskih kablova; foto: Pixabay

Poslovna klima je ponovo pozitivna, naučili smo živjeti s koronom i za Iskru kao i za mnoga druga slovenska poduzeća može krenuti novi val razvoja, što znači i veća ulaganja u automatizaciju, robotiku i inovativne tehnologije – izjavio je za Poslovni dnevnik direktor Iskre Dušan Šešok.

Nakon što su 2019. preuzeli škver u Šibeniku i nazvali ga Iskra brodogradilište, danas usmjeravaju svoj fokus ponovno na Hrvatsku i planiraju preuzeti našeg kabelskog diva – zagrebačku Elku.

Prošli tjedan održan je sastanak između vodećih ljudi obje tvrtke – Matija Šešok, jedan od juniora koji vodi operativno poslovanje Iskre i Miljenko Hacek, član društva Elke, održali su cjelodnevni sastanak na kojem su promatrali poslovanje Elke. Proces preuzimanja još uvijek nije završen.

Hacek navodi kako je Elka oporavljena kompanija koja je uspješno preživjela pandemijsku godinu – i to s pola milijarde kuna u prihodu – što ju je učinilo poželjnom u očima Iskre. U Elki su proveli uspješno restrukturiranje i tako zadnje dvije godine pozitivno poslovali.

Politička slika između Hrvatske i Slovenije ponovno je pozitivna

Ekonomist Dušan Šešok direktor je Iskre, ali i bivši slovenski ministar gospodarstva i financija. Njegovi planovi su preuzimanje drugih tvrtki i ekološki projekti, dok sinovi Matija i Klemen vode operativno poslovanje i u biznisu su od 2004.

Šešok je potvrdio da tvrka želi ući u novo djelatno područje i to vide upravo u proizvodnji energetskih i telekomunikacijskih kablova. Iskra je prošle godine imala rekordne prihode u iznosu od 130 milijuna eura, a ove godine rast se nastavio.

Preuzimanje Elke još uvijek je u osjetljivoj fazi pa se prve službene izjave očekuju tek za desetak dana, no takvom pothvatu pogoduje i konačna dobra politička klima između Hrvatske i Slovenije.

Copy link
Powered by Social Snap