Pretraga

Što je pontonski most kojeg su Rusi namontirali na rijeci pored Kijeva?

A- A+

Prije nekoliko dana izašle su satelitske snimke rijeke Pripyat i novonastalog mosta kojeg prije mjesec dana na snimkama nije bilo. Nakon pomnog proučavanja snimke, stručnjaci su zaključili da se radi o pontonskom mostu koja je ruska vojska izgradila sjeverno od Kijeva nedaleko od granice Ukrajine i Bjelorusije. Istražili smo što je točno pontonski most i kako se konstruira.

Evergreen Point Floating Bridge | Screenshot/Youtube

Pontonski most ili plutajući most, korišten je prvenstveno, ali ne uvijek, u vojne svrhe. Nedavno je izašla snimka istog takvog mosta prije početka rata u Ukrajini, a na samoj granici s Bjelorusijom, što je dodatno zainteresiralo sve vojne stručnjake.

Prvi pontonski most napravili Perzijanci u invaziji na Grke

Prvi pontonski most sagradili su, 480. godine prije Krista, perzijski inženjeri za prijevoz Kserksove napadačke vojske preko Dardaneli. Prema Herodotu, most je sastavljen od 676 brodova stacioniranih u dva paralelna reda s kobilicama (glavni uzdužni element brodske konstrukcije) u smjeru struje vode. Priča se da je Aleksandar Veliki prešao rijeku AMu-Darju splavovima napravljenim od šatora svojih vojnika, a šatori su bili napravljeni od kože napunjene slamom.

Izdvojeni članak

Spektakularne fotografije Pelješkog mosta: Pogledajte kako je izgledala gradnja iz svemira

Modernije vojske, poput Napoleonove, nosile su montažne pontone od drveta, bakra ili drugog materijala, zatvorene ili otvorene. Američka vojska je u 19. stoljeću eksperimentirala s pneumatskim gumenim pontonima i odbacila ih kao manje upotrebljive od drva ili metala, ali se vratila njihovoj upotrebi u poboljšanom obliku koji su servisirali zračni kompresori tijekom Drugog svjetskog rata.

Pošto nisu visoki, blokiraju put brodovima

Budući da ometaju plovidbu, plutajući mostovi su ograničeni u nevojnim primjenama. U moderno doba je izgrađeno nekoliko plutajućih mostova dugog raspona. Značajni primjeri su betonsko-pontonski mostovi preko jezera Washington u Seattleu, dugi 2000 metara, preko Derwenta u Tasmaniji, dug 965 metara i preko Zlatnog roga u Istanbulu, dugačak 460 metara.

Izdvojeni članak

Novi supermost u Africi na najčudnijoj državnoj granici na svijetu, ogroman značaj za cijelu regiju Afrike

Najveći plutajući most dugačak preko 2.000 metara

Na sjeveroistoku SAD-a, u državi Washington, u gradu Seattleu, nalazi se najduži pontonski most na svijetu. Naime, Evergreen Point Floating Bridge dugačak je 2.350 metara sa širinom od 35 metara. Most se otvorio za cestovni promet 1963. godine, a vozi četiri trake, dvije u svakom smjeru.

U to vrijeme, izgradnja je koštala 24,7 milijuna dolara, a danas je to ekvivalentno 209 milijuna. Na početku rada, most bi se zatvorio za promet na udare vjetra 80 kilometara na sat. Most se izgradio s procjenom roka trajanja od 75 godina.

Evergreen Point Floating Bridge | Screenshot/Youtube

Evergreen Point Floating Bridge | Screenshot/Youtube

Most je izgrađen od 77 betonskih pontona koja su stabilizirana sidrima, točnije, 58 komada. Što se tiče vrsta pontona, 21 ponton je longitudinalni veliki, duljine čak preko 100 metara i težine od 10.000 tona. 54 pontona su pomoćni potporni, a preostala dva su poprečni koji su slične veličine kao longitudinalni.

Kako izgleda proces montiranja vojnog pontonskog mosta?

Copy link
Powered by Social Snap