Pretraga

Novi supermost u Africi na najčudnijoj državnoj granici na svijetu, ogroman značaj za cijelu regiju Afrike

A- A+

Novi most Kazungula pušten je u promet 10. svibnja ove godine, a na njegovom otvorenju sudjelovalo je šest afričkih predsjednika. Most se nalazi na samoj kralježnici Afrike, a spaja Zambiju i Bocvanu preko rijeke Zambezi. Iako spaja Bocvanu i Zambiju, uz sami most su i granice s Namibijom i Zimbabveom koji će također imati velike koristi od spajanja dviju strana rijeke Zambezi.

Most Kazungula | Parlament Bocvane

Dok most povezuje jednu zemlju s drugom, za to nema nikakvog strukturalnog razloga, samo geopolitički: to je izbjegavanje dodirivanja dviju drugih zemalja koje se nalaze s obje strane mosta.  Međunarodna četverotočka je mjesto gdje se susreću četiri zemlje. Karta svijeta prikazuje samo jednu točku, u južnoj Africi, gdje se dodiruju Zambija, Zimbabve, Bocvana i Namibija, točno nasred rijeke Zambezi. Ali, ako se na kartama približi, očito je da to nije istina. Radi se o tome da su to zapravo dva križanja triju država. Zapadno, gdje se križaju Bocvana i Zambija s Namibijom, i istočno gdje se dvije premoštene države spajaju s Zimbabveom. Udaljenost tih dvaju točaka je samo 135 metara, piše Big Think.

Zimbabve, Bocvana, Namibija i Zambija | GoogleMaps/Screenshot

Most je dugačak 923 m i širok 18,5 metara. Konstrukcija mosta nosi dvije trake za automobile u oba smjera, jednu željezničku prugu i pješačke staze s obje strane. Južnokorejskom Daewoou E&C bilo je potrebno šest godina da završi most po cijeni od 259 milijuna dolara. Financiranje su osigurale zambijske i bocvanske vlade, Afrička razvojna banka, Japanska agencija za međunarodnu suradnju i Zakladni fond za infrastrukturu EU-Afrika.

Zimbabve, Bocvana, Namibija i Zambija | GoogleMaps/Screenshot

Most zamjenjuje pontonski trajekt koji je mogao prevoziti samo dva kamiona odjednom. To znači da užurbani cestovni promet između Bakrenog pojasa u južnom DR Kongu i sjevernoj Zambiji sada ima održivu alternativnu rutu do južnoafričke luke Durban, onu koja ne vodi kroz Zimbabve. Ta ruta je često zakrčena na graničnom prijelazu Beitbridge u Južnoj Africi.  Upravo zbog straha od gubitka unosne cestarine u tom prometu, bivši predsjednik Zimbabvea, Robert Mugabe, povukao se iz konzorcija koji je gradio most. Druga republika Zimbabvea, pod njegovim nasljednikom Emmersonom Mnangagwom, zauzela je razumniji pristup traženju ponovnog pridruživanja i već unapređuje svoje ceste prema prijelazu.

Izdvojeni članak

Projektant Pelješkog mosta komentirao ideju Bosanske akademske zajednice o rezanju mosta i pravljenju pokretnog

U svakom slučaju, most će ublažiti zastoje, smanjiti troškove poslovanja i potaknuti trgovinu između Zambije i Bocvane, kao i za Vijeće za razvoj južne Afrike (SADC), tijelo za gospodarsku i političku suradnju od 16 zemalja koje pokriva južnu trećinu Afrike.

Most Kazungula | Parlament Bocvane

Afrika još uvijek pati od loše ili nepostojeće cestovne infrastrukture. SADC smatra dobro održavanu cestovnu mrežu kao ključ za promicanje integracije i razvoja diljem kontinenta. Most Kazungula smatra se bitnim instrumentom za pretvaranje Zambije i Bocvane (uskoro možda i Zimbabvea) iz zemalja bez izlaza na more u zemlje koje su povezane s cestom (što ne priliči Africi). Vjerojatno će jednog dana automobili i kamioni nesmetano voziti od Cape Towna sve do Kaira, preko mosta Kazungula.

Copy link
Powered by Social Snap