Pretraga

Šumski dvor biser je zagrebačke međuratne arhitekture, a od sada je u vlasništvu Čermaka

A- A+

Šumski dvor, poznat i kao vila Hirschler biser je zagrebačke međuratne arhitekture koji je 1933. projektirao i izgradio arhitekt Slavko Löwy. Riječ je o dvojnom objektu koji osim dijela s kavanom ima i stambeni dio.

Foto: Google maps; Facebook

– Šumski dvor pretvorit ćemo u elitni restoran koji se mora arhitektonski uklopiti u prirodu, a u kinu Central otvorit ćemo jedan od najmodernijih klubova u Europi. I to je to, zasad, rekao je za Večernji list umirovljeni general Ivan Čermak koji je preko svoje zagrebačke tvrtke Distentus, osnovane 2019., kupio dvije nekretnine splitske tvrtke Kerum koja je 2018. završila u stečaju.

Obje nekretnine su u Zagrebu. Riječ je o zgradi i dvorištu površine 1177 četvornih metara u Gornjem Prekrižju 2 i kinu Central koje se sastoji od zgrade i dvorišta površine petstotinjak četvornih metara u Petrinjskoj ulici 4.

Vremena su se promijenila, a kultno zagrebačko mjesto već dva desetljeća čeka temeljitu renovaciju. Iako je obnovu istoga najavljivao i Kerum koji je prije deset godina kupio Šumski dvor, od obnove se nije dogodilo ništa.

Čermak se i prije bavio nekretninama. U Zagrebu sad radi na projektu velikog poslovnog tornja na Jankomiru, s trgovačkim centrom i sportskim sadržajima, te na projektu poslovno-trgovačke zgrade kod Zagrebačke skupštine, na oko 40.000 četvornih metara i garažama.

Izdvojeni članak

Oživljavanje dvorca baruna Trenka: Gradi se posjetiteljski centar i nova kulturno-turistička destinacija

Povijest Šumskog dvora

Unatoč tome što nije zaštićeno kulturno dobro, Šumski dvor, tj. vila Hirschler biser je zagrebačke međuratne arhitekture.

Vilu je 1933. projektirao i izgradio arhitekt Slavko Löwy za investitora Alfreda Hirschlera, a prema podacima Židovskog biografskog leksikona, Alfred je sin Mojsija Hirschlera, trgovca iz Molvi koji se nakon Prvog svjetskog rata doselio u Zagreb. Godine 1941. uhitile su ga ustaše te je godinu kasnije umro u zatvoru u Savskoj cesti. Njegov sin Alfred s braćom je bio vlasnik Tvornice konca i pletione, a ranih 30-ih godina kupuje posjed na Gornjem Prekrižju i otvara gostionicu Šumski dvor.

Unatoč tome što nije zaštićeno kulturno dobro, Šumski dvor, tj. vila Hirschler biser je zagrebačke međuratne arhitekture. Vilu je 1933. projektirao i izgradio arhitekt Slavko Löwy za investitora Alfreda Hirschlera.

Vremena su se promijenila, a kultno zagrebačko mjesto već dva desetljeća čeka temeljitu renovaciju. Iako je obnovu istoga najavljivao i Kerum koji je prije deset godina kupio Šumski dvor, od obnove se nije dogodilo ništa. Naime, Kerumove su tvrtke u međuvremenu otišle u stečaj, a dio stečajne mase postao je i Šumski dvor koji je sada preuzeo Čermak s istim obećanjima – da će Šumski dvor zasjati nekim novim sjajem.

Copy link
Powered by Social Snap