Pretraga

Oživljavanje dvorca baruna Trenka: Gradi se posjetiteljski centar i nova kulturno-turistička destinacija

A- A+

U “oživljavanju” dvorca kao mjesta baštinskih priča iz Trenkova i okolice, najviše će se isticati fenomeni vezani uz baruna Trenka i ostale plemićke obitelji koje su se izmjenjivale u dvorcu i imale utjecaj na imanje i razvoj kraja, a svaki od njih nosi priču koja zrcali određeni povijesni kontekst Hrvatske i Europe.

Foto: Trenkovi pandur; screenshot

Kompleks dvorca baruna Trenka u Trenkovu, koji je od privatnog vlasnika 2019. otkupila Požeško-slavonska županija s ciljem zaustavljanja daljnjeg propadanja i revitalizacije njegove baštine s parkom, postat će posjetiteljski centar i nova kulturno-turistička destinacija, a projekt je samo u prvoj fazi vrijedan 4,5 milijuna kuna, od čega je 3,8 milijuna kuna dobiveno iz EU-a, piše Nacional.

Prema dostupnim izvorima, dvorac i park su od 1702. do 1945. bili u vlasništvu više grofova, baruna i poznatih obitelji političkog i društvenog života, ali i Kraljevske komore. Dvorac, dio parka i pomoćne zgrade upisani su u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao zaštićeno kulturno dobro. Park dvorca upisan je 1964. godine u Registar zaštićenih objekata prirode kao spomenik parkovne arhitekture, a zahvaća površinu od 5,20 hektara. Nakon Drugog svjetskog rata dvorac i imanje bili su u funkciji poljoprivredne škole, proizvodnih i skladišnih kapaciteta poljoprivrednih kombinata i osnovne škole, za vrijeme Domovinskog rata objekt je dobio vojnu namjenu, da bi nakon 1992. bio prepušten zubu vremena.

Izdvojeni članak

Mate Rimac gradi istraživački kampus u Kerestincu, oglasio se i gradonačelnik

Mjesto baštinskih priča

Požeško-slavonska županija povjerila je pripremu i provedbu projekta Panori – regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županije.

U projekt su uključeni djelatnici muzeja, knjižnice, kazališta, turističkih zajednica, konzervatorskog odjela, ustanove za zaštitu prirode, turističkih zajednica, škola, javnog sektora, kao i udruge u kulturi i povijesni stručnjaci, a Interpretacijski plan dvorca Trenkovo izradila je renomirana tvrtka za kulturni turizam Muze.

Kako je istaknula Senka Horvat iz Panore, u “oživljavanju” dvorca kao mjesta baštinskih priča iz Trenkova i okolice, najviše će se isticati fenomeni vezani uz baruna Trenka i ostale plemićke obitelji koje su se izmjenjivale u dvorcu i imale utjecaj na imanje i razvoj kraja, a svaki od njih nosi priču koja zrcali određeni povijesni kontekst Hrvatske i Europe.

Izdvojeni članak

Preminuli vlasnik Vindije godinama ulagao u dvorac Jalkovec

Kako će dvorac izgledati u budućnosti?

– Iako park promatramo kroz prizmu prirodne baštine kojoj treba dati značajnog prostora, jasno je da su dvorac i park jedinstvena i nerazdvojna cjelina, što će se u interpretaciji uzeti u obzir. Pričat će se priče o suživotu čovjeka i prirode, plemstva i puka, ali i o širim procesima koji su utjecali na život ovog kompleksa i ovdašnje lokalne zajednice.

Osmišljene su različite funkcije i sadržaji u dvorcu, parku i gospodarskim zgradama. Stalna izložba bit će multimedijalna, ali dijelom upriličena i putem stvarnih i autentičnih predmeta koji su činili inventar dvorca te će interaktivno i zaigrano otkrivati i pričati priče. Park je jednako kao i dvorac put do doživljaja baštine, različitih priča i legendi iz prošlosti, ali i otkrivanja važnih poruka za budućnost. U vanjskom i unutarnjem prostoru omogućit će se i odvijanje kulturnih i društvenih manifestacija.

Osigurat će se prostori suvenirnice, caffe bara, restorana, nekoliko smještajnih jedinica, ali i prostori za djelovanje udruga i čitaonice. U svojoj edukativnoj funkciji dvorac i park bit će mjesta održavanja edukacija, radionica i predavanja za široki krug dionika. Park obnovljen u maniri francuske arhitekture, parkovni elementi sa stazama i mostovima preko potoka Veličanka koji dodatno obogaćuju ovaj prostor, ponovno će postati oaza mira i opuštanja, otkrila je za Nacional Senka Horvat.

Copy link
Powered by Social Snap