Pretraga

Preminuli vlasnik Vindije godinama ulagao u dvorac Jalkovec

A- A+

Dragutin Drk, vlasnik varaždinske Vindije, koji je preminuo u 85. godini bio je, između ostaloga, poprilično angažirao oko spašavanja dvorca Jalkovec.

Dvorac Jalkovec I Foto: priroda-vz.hr

Dvorac je zanimljiv po tome što je najmlađi u Hrvatskom zagorju, sagrađen 1911. godine, čime završava tristogodišnja epoha gradnje tih objekata u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Projektirao ga je ugledni njemački arhitekt Paul Schulze-Naumburg, graditelj mnogih dvoraca u Njemačkoj, dok ga je izgradio Stjepan pl. Leitner.

Oko dvorca nalazi se perivoj s dosta autohtonih drveća. Jednokatni eklekticistički objekt tlocrtno je izduženi pravokutnik, a pročelje je ostakljenim plohama okrenuto prema perivoju. Imanje Jalkovec prvotno je pripadalo obitelji Josipović, a posljednji vlasnik Mirko Josipović poznat je po tome što je zaslužan za gradnju željezničke pruge od Zaboka do Krapine 1886. godine. Leitnerov dvorac u Jalkovcu nalazi se jugozapadno od Varaždina i oko 15 minuta vožnje od središta grada, a sama građevina ima površinu od oko 1.200 četvornih metara. Spektakularnu palaču okružuje park, šuma i perivoj ukupne površine veće od 100.000 četvornih metara.

– Dvorac nema veliku povijesno-kulturnu vrijednost i nije pod strogom konzervatorskom zaštitom, star je samo 100 godina, a sagradila ga je obitelj Leitner koja je u dvorcu živjela – ispričao je ranije za Nacional Drk.

Izdvojeni članak

Austrijanac koji je posvetio život Brijunima: Od nenaseljenog, malaričnog područja stvorio je elitno odmaralište

U dvorac ulagao godinama

U obnovu Jalkovca Drk, poduzetnik koji je od najmanje hrvatske mljekare stvorio jednu od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj koja se može pohvaliti i uspješnim izvozom, ulagao je godinama, a sve kako bi dvorac izgledao kao u vrijeme kad je u njemu stanovala obitelj Leitner.

 – U dvorcu neće nitko stanovati, imat će dvorane za edukaciju zaposlenika, promotivne aktivnosti i poslovne sastanke. Dvorac nema veliku povijesno-kulturnu vrijednost i nije pod strogom konzervatorskom zaštitom, star je samo 100 godina a sagradila ga je obitelj Leitner koja je u dvorcu živjela. Međutim, prava atrakcija će biti park oko dvorca u koji smo uložili dosta novca i truda. Obnova bi trebala biti gotova sljedeće godine, a najvažnije je da smo ga sačuvali od propadanja, kazao je 2007. godine Drk koji je uspio tamo stvoriti dvoranu za edukaciju zaposlenika, poslovne sastanke, a posebna je pozornost pri uređenju posvećena okolišu.

Podsjetimo, Dragutin Drk rođen je 1937.  godine u Varaždinu. Završio je srednju mljekarsku školu. Zaposlio se 1961. u Gradskoj mljekari Varaždin (kasnija Vindija), na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju.

Direktorom postaje 1965., a na čelu Vindije bio je do smrti. Bio je većinski vlasnik i jedini član Uprave Vindije. Od 1993. do 1996. bio je član varaždinskog gradskog vijeća, a od 1997. do 2000. zamjenik gradonačelnika.

Preminuo je u ponedjeljak 8.2.2021. godine.

Copy link
Powered by Social Snap