Pretraga

U SAD-u nakon dugo vremena padaju cijene građevinskog materijala

A- A+

Prošli mjesec u SAD-u je došlo do pada ukupne cijene građevinskog materijala i to zbog pada cijena drvene građe i čelika. Čak su pale i cijene gipsa koje su rasle više od 20 posto prošle godine. Značajna iznimka je cijena gotovog betona, koja nastavlja rasti.

drvna industrija

Cijene drvne građe su u padu | foto: Unsplash

Uz usporavanje tržišta nekretnina i gospodarstva, cijene građevinskog materijala pale su za 0,3 posto u rujnu (nesezonski prilagođeno) prema najnovijem izvješću o indeksu cijena proizvođača (PPI). PPI robnih inputa za stambenu izgradnju, uključujući energiju, u rujnu je pao treći mjesec zaredom (-0,1%).

Je li je to neki pokazatelj promjene globalnih trendova za bauštela.hr, ekonomski analitičar Damir Novotny izjavio je kako su se građevinari poprilično glasno žalili kada je cijena čelika rasla, pa su to iskoristili za podizanje cijena, ali da sada ne očekuje nagli pad cijena.

– U zadnjih 10 godina proizvodnja građevinskog materijala je poprilično globalizirana. Možda ne kada je u pitanju opeka i cement koji se proizvode lokalno, ali kada je u pitanju građevinski čelik, kemijski proizvodi za građevinarstvo, boje… to se danas proizvodi u Aziji, gdje već neko vrijeme, primjerice cijene armaturnog željeza padaju. Europa i Hrvatska nisu izolirani, kao što nisu bili ni kada su cijene rasle, pa se može očekivati i kod nas pad cijena tih proizvoda, kaže Novotny, ali dodaje da ipak počinju djelovati tržišni mehanizmi jer je već neko vrijeme primjetan globalni pad izdanih građevinskih dozvola. U građevinarstvu, kao i u ekonomiji, postoje ciklusi, samo što su oni u građevinarstvu teži i dublji u svojim padovima. Iskustvo nam govori da će cijene padati, rekao nam je Novotny.

U SAD-u tržište usporava

Cijene su pale 2,3 posto od lipnja, što je najveći tromjesečni pad od travnja 2020. godine. Međutim, ovi skromni padovi cijena dogodili su se kada su cijene materijala već bile izrazito visoke. I dok su cijene drvne građe i čelika posljednjih mjeseci pale, cijene gotovih građevinskih materijala od betona i gipsa nastavile su rasti od početka 2021. godine. Kako se tumači u SAD-u, nastavak rast cijena gotovog betona je posljedica smanjene ponude na tržištu zbog manjeg uvoza agregata jer se u Meksiku dogodilo veliko zatvaranje kamenoloma.

Izdvojeni članak

U kojoj trgovini je najjeftinija bijela boja Jupola? Usporedili smo cijene

To je smanjilo ponudu gotovog betona na tržištu SAD-a. Budući da se cement koriste u mnogim primjenama izvan stambene gradnje, cijene su porasle iako je obiteljska gradnja ‘zahladila’. PPI za građu četinara (sezonski prilagođeno) smanjio se 2,9 posto u rujnu nakon pada od 5,2 posto u kolovozu. Još uvijek su cijene drva četinara 14,5 posto više na tržištu SAD-a nego prije godinu dana.  Cijene proizvoda čeličana pale su 6,7 posto u rujnu, a u posljednja četiri mjeseca pale su 16,1 posto. Indeks je na najnižoj razini od lipnja 2021., no cijene čelika još uvijek u prosjeku su gotovo dvostruko veće od razina prije pandemije.

Nismo ‘spojene posude’

PPI za građevinske materijale od gipsa smanjio se za 0,2 posto u rujnu – to je tek drugo mjesečno smanjenje u dvije godine. Cijene su porasle 20,2 posto tijekom prošle godine i porasle su 46 posto od siječnja 2020. godine, izvijestila je Nacionalna udruga stanograditelja (National assocation of home builder) iz SAD-a.

Iako još ‘divljaju’, prvi stidljivi pad cijena građevinskog materijala, uz smanjenje broja stambenih kredita i porast njihovih kamata, ipak je probudio tračak nade u graditeljskom sektoru SAD-a.

Hrvatska ima specifično tržište

Vjera da će se sve što se događa u Americi, prije ili kasnije će se preliti u Europu, nije neutemeljena, ali nije ni sve tako jednostavno.

– Možda se na prvi pogled čini da je to povezano, ali nije sasvim tako. U Europi i kod nas imamo neke faktore koji su specifični, prije svega rat u Ukrajini koji se događa na našem kontinentu, a nekretnine su u nas smatrane uvijek ‘sigurnim ulaganjem’ na kojem se teško može izgubiti. Pogotovo u uvjetima inflacije ljudi ulažu u nekretnine i plemenite metala. Mi imamo još neke specifičnosti poput turističkog sektora koji kod nas čini velik, po meni prevelik, udio BDP-a i koji dodatno podiže potražnju. Poticanja stanogradnja također ima utjecaja na naše tržište, tako da sama cijena građevinskog materijala neće donijeti i manje cijene nekretnina dok se ne stabiliziraj ovi ostali faktori, mišljenja je prof. Luka Brkić.

Izdvojeni članak

Novi podaci: U kolovozu najviše cijene građevinskog materijala u sedam godina

Prema anketi Mortgage Bankers Association (MBA) do tjedna koji je završio 7. listopada, ukupna hipotekarna aktivnost smanjila se za dva posto u odnosu na prethodni tjedan, a prosječna 30-godišnja stopa hipoteke s fiksnom kamatnom stopom porasla je na 6,81 posto.

Fiksna kamatna stopa, dosegnula je najvišu razinu od 2006. godine, što ipak govori i o promjeni nekih trendova koji se ne tiču samo cijena građevinskog materijala. Opseg zahtjeva za kupnju nekretnina u SAD-u manji je za 39,1 posto u odnosu na godinu dana prije, što je najveći međugodišnji pad u kupnji od rujna 2010. godine. Sve su to pokazatelji da se u SAD-u nešto događa.

drvna industrija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap