Pretraga

Veliki projekt CIAK Grupe: Započela prva faza izgradnje Centra za reciklažu litij-ion baterija

A- A+

CIAK Grupa službeno je započela s prvom fazom realizacije Centra za reciklažu litij-ionskih baterija. Novi Centar, koji će biti baziran u blizini CIAK-ovog Centra za reciklažu olovno-kiselinskih baterija u Zaboku, veliki je projekt i greenfield investicija Grupe s dugogodišnjom tradicijom zbrinjavanja opasnog otpada.

CIAK Grupa | foto: Ciak.hr

Najnoviji projekt CIAK Grupe uvodi veliku promjenu kada je u pitanju zbrinjavanje litij-ionskih baterija. Realizacija njihovog reciklažnog centra službeno je započela, a dovršetak radova te početak operativnog poslovanja očekuju se do kraja 2023. godine.

Realizacija prve faze novog projekta CIAK Grupe pokrenuta je nakon potpisivanja inicijalnog ugovora s jednom od vodećih tehnoloških kompanija s područja reciklaže litij-ionskih baterija te istovremeno proizvođača opreme CIAK Grupa nastavlja s pripremom dokumentacije i ekoloških dozvola.

Prikupljanje potrebne projektne dokumentacije te ekoloških dozvola, kao i priprema druge faze projekta, idući su koraci u projektu izgradnje novog Centra za Reciklažu Litij-ion Baterija (LIB).

Presjek akumulatora | foto: Ciak.hr

Nastavljanje reciklažnih projekata Grupe

Prvi Centar za reciklažu litij-ion baterija CIAK Grupe nalazit će se u blizini njihova Centra za reciklažu olovo-kiselinskih baterija u Zaboku.

– Postojeći Centar također je bio vlastita greenfield investicija CIAK Grupe u 2015. godini koji je zaposlio 55 djelatnika te radi uspješno od tada, istovremeno omogućujući Republici Hrvatskoj dostizanje svih ciljeva reciklaže olova spram EU legislative, navode iz CIAK Grupe.

Izdvojeni članak

Prema Zakonu o gradnji punjači za električne automobile na zgradama postat će obaveza

U svijetu brze potrošnje i tehnološkog napretka tvrtka CIAK još od 1994., navode iz kompanije, djeluje kao ekološki lider u distribuciji, sakupljanju i recikliranju akumulatora i baterija u Hrvatskoj i regiji. Otvaranjem novog reciklažnog centra taj trend žele nastaviti.

O reciklaži i zbrinjavanju baterija:

Vrijednost globalnog tržišta baterija procjenjuje se na 65 milijardi dolara i kontinuirano raste. Takav trend uzrokuje i povećanje broja odbačenih baterija što ostavlja trajne posljedice na okoliš. Teški metali, plastika i toksične tekućine sastavni su dijelovi svih akumulatora, a kada su oni nepropisno zbrinuti dolazi do širenja opasnih materija kako vodom, tako i zrakom te tako ulaze u hranidbeni lanac čime toksično utječu na ekosustav. Pravilno prikupljene i obrađene baterije postaju vrijedna sirovina zbog čega je iznimno važno uspostaviti ekološki i društveno prihvatljiv sustav gospodarenja otpadom.

– Uz postojeći know-how u tehnologijama reciklaže baterija, mrežama prikupa opasnog otpada, kao i ekstenzivnim znanjem svih vrsta startnih, stacionarnih, hermetičkih i trakcijskih baterija i ćelija, CIAK Grupa je u potpunosti posvećena učiniti mobilnost budućnosti održivom, navode iz Grupe.

Ilustracija rada CIAK Grupe | foto: Ciak.hr

Copy link
Powered by Social Snap