Pretraga

Prema Zakonu o gradnji punjači za električne automobile na zgradama postat će obaveza

A- A+

Za sve zgrade čija namjena ne uključuje stambenu, s više od dvadeset parkirališnih mjesta, potrebno je postaviti najmanje jedno mjesto za punjenje, a ispunjenje zahtjeva iz stavaka dužan je osigurati investitor, odnosno vlasnik nekretnine.

Foto: Unsplash

Zbog našeg izravnog utjecaja na klimu i okoliš EU, a samim time i Hrvatska, pokušavaju doseći ‘zeleni standard’ te poticati ljude na e-mobilnost. Tako je još 17.12.2019. donesen Zakon o gradnji kojim se predviđa da svako parkirališno mjesto u zgradi i neposredno uz zgradu mora imati povučenu predinstalaciju za postavljanje punjača.

Iz udruge Strujni krug kažu kako se to samo odnosi na zgrade za koje će lokacijska, odnosno građevinska dozvola biti zatražena iza 10.3.2021. Stoga će one zgrade koje se u ovom trenutku dovršavaju u arhitektonskim uredima morati imati pripremu za punjače na skoro svakom parkiralištu.

Izdvojeni članak

Buduća gradnja odredit će hoćemo li izgubiti u borbi protiv klimatskih promjena: Važnu ulogu odigrat će umjetna inteligencija

Što kaže zakon?

Zakon kaže kako nove zgrade i zgrade koje se podvrgavaju značajnoj obnovi, a čija namjena ne uključuje stambenu te imaju više od deset parkirališnih mjesta, postavljaju barem jedno mjesto za punjenje te kanalsku infrastrukturu, to jest cijevi za električne kabele, za barem jedno od svakih pet parkirališnih mjesta. Sve to kako bi se u kasnijoj fazi omogućilo postavljanje mjesta za punjenje električnih vozila kada se:

  • parkiralište nalazi u zgradi i kada se u slučaju značajne obnove zgrade mjerama obnove obuhvaćeni parkiralište ili električna infrastruktura zgrade
  • parkiralište nalazi neposredno uz zgradu i kada se u slučaju značajne obnove zgrade mjerama obnove obuhvaćeni parkiralište ili električna infrastruktura parkirališta.

Za sve zgrade čija namjena ne uključuje stambenu, s više od dvadeset parkirališnih mjesta, potrebno je postaviti najmanje jedno mjesto za punjenje, a ispunjenje zahtjeva iz stavaka dužan je osigurati investitor, odnosno vlasnik nekretnine.

Zahtjevi se ne primjenjuju na zgrade čiji su vlasnici ili korisnici mala i srednja poduzeća, ako je zahtjev za izdavanje lokacijske ili građevinske dozvole, odnosno istovjetni zahtjev podnesen do 10. ožujka 2021. te ukoliko bi potrebna kanalska infrastruktura ovisila o mikroizoliranim sustavima što bi prouzročilo znatne probleme u radu lokalnih energetskih sustava i ugrozilo stabilnost lokalne mreže.

Isto tako, zahtjevi se ne primjenjuju ukoliko su troškovi postavljanja infrastrukture za punjenje i kanalske infrastrukture veći od 7 posto ukupnog troška značajne obnove zgrade.

Copy link
Powered by Social Snap