Pretraga

[VIDEO] Milan i Inter grade novi stadion: Najavljuju da će biti najljepši na svijetu

A- A+

Najpoznatiji nogometni gradski rivali, Milan i Inter, jučer su na svojim službenim stranicama obznanili izgradnju novog stadiona pod nazivom ‘The Cathedral’. Naredni tjedni predstavljaju proces finalizacije projekta. Novi stadion je motiviran dvjema najpoznatijim zgradama u gradu- katedralom Il Duomo te Galerijom Vittorio Emanuele. Predsjednik Milana ga je najavio kao novi najljepši stadion svijeta. U izgradnju će krenuti nakon Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, a kompletna ideja projekta bit će predstavljena na koncu iduće godine.

Novi stadion Milana i Intera | Službena stranica AC Milana

Kako prenose službene stranice, stadion će se graditi u blizini San Sira, a novi okrug reguliran najnovijim propisima ‘Programa prostornog uređenja grada Milana’ imat će zelenu površinu od 50.000 kvadrata.

Gradi ga planetarno etablirana američka arhitektonska i dizajnerska tvrtka ‘Populous’, poznata po izgradnji kultnih stadiona poput Wembleya, Emiratesa i novog Tottenhamovog stadiona, dovršenog 2019. godine.

Izdvojeni članak

Ovdje igramo s Brazilom: Stadion ima teren 17 metara ispod razine mora

Novi stadion je motiviran dvjema najpoznatijim zgradama u Milanu- katedralom Il Duomo i Galerijom Vittorio Emanuele. 

Stadion će se nakon izgradnje isticati u odnosu na bilo koje druge sportske objekte na svijetu. To je kako navode službene stranice klubova, proslava umjetničkog i kulturnog nasljeđa Milana.

– Novi San Siro bit će najljepši stadion na svijetu po svojem snažnom identitetu i prepoznatljivosti. Atraktivna arena, dostupna i održiva za grad Milan koja će olakšati rast klubova i njihovu globalnu konkurentnost, izjavio je Paolo Scaroni, predsjednik AC Milana.

Revolucionaran je u kontekstu održivosti i inovacija. Osim što je okružen zelenim prostranim površinama, također je i ugljično neutralan i certificiran. Iz milanskih klubova također napominju, kako će pristupačnost stadionu i općenito iskustvo biti podignuti na višu razinu, što prije svega podrazumijeva sigurnost i udobnost.

Osim što će utjecati na financijsko stanje klubova, projekt će pomoći cijelom urbanom dijelu Milana, jer će pokretanje istog kulminirati otvaranjem novih radnih mjesta.

U izgradnju će, prema prijenosima La Gazzette, krenuti nakon svršetka Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, a u funkciji bi trebao biti u sezoni 2027./28. Dok sve ne krene, klubovi će i dalje igrati na kultnom San Siru, koji će se rušiti nakon završetka Zimskih olimpijskih igara 2026. godine.

Novi stadion će primati oko 65 tisuća gledatelja, a cijeli će projekt koštati 1,2 milijarde dolara.

Copy link
Powered by Social Snap