Pretraga

Vlada donijela odluku: Kroz šest godina uložit će se preko 80 milijuna eura u luke i pristaništa

A- A+

Vlada je na sjednici donijela Odluku o donošenju Srednjoročnog plana razvitka vodnih putova, luka i pristaništa Republike Hrvatske za razdoblje od 2022. do 2031. godine i Akcijskog plana za provedbu Srednjoročnog plana razvitka vodnih putova, luka i pristaništa Republike Hrvatske za razdoblje od 2022. do 2024. godine.

Luka Zenta | foto: Splitsko-dalmatinska županija

Svrha ovog Srednjoročnog plana je provedba projekta kroz definirane posebne ciljeve i mjere narednih devet godina, a koji će rezultirati modernizacijom sustava unutarnje plovidbe te njezinom potpunom integracijom u Europsku prometnu mrežu.

Srednjoročnim planom definirani su posebni ciljevi koji su usredotočeni na optimizaciju i automatizaciju sustava unutarnje plovidbe, povećanje konkurentnosti unutarnje plovidbe, jačanje ekološke održivosti unutarnje plovidbe, povećanje infrastrukturnih kapaciteta te jačanje sigurnosti i povećanje plovnosti.

Izdvojeni članak

Na Korčuli će se graditi nova luka: Ukupna vrijednost projekta je 189.7 milijuna kuna

Također, utvrđuju se operativni planovi razvoja, uređenja i održavanja plovnih putova, digitalizacija sustava te razvoj luka i pristaništa. Za realizaciju projekata i investicija u sklopu indikativnog plana ulaganja planirana su sredstva u iznosu od 6.812.755.247 kuna odnosno 904.208.009 eura, koja će se financirati iz EU fondova i Državnog proračuna.

Procijenjena vrijednost za projektne aktivnosti iz Akcijskog plana u razdoblju od 2022. do 2024. godine ukupno iznosi 623.034.152 kuna, odnosno 82.741.587 eura. Sredstva planirana za provedbu projekata u razdoblju od 2025. do 2031. godine bit će osigurana u okviru limita ovog Ministarstva koje će Vlada Republike Hrvatske utvrditi odlukom o proračunskom okviru za iduće šestogodišnje razdoblje.

Copy link
Powered by Social Snap