Pretraga

Vlada objavila mjere pomoći: Potpora za energetsku učinkovitost kuća i višestambenih zgrada

A- A+

Vlada je u paketu predvidjela potporu za energetsku učinkovitost kuća i višestambenih zgrada, u iznosu od gotovo milijardu kuna. Poticat će se i izgradnja sunčanih elektrana, izgradnja toplinskih stanica i sl, a ukida se i PDV na isporuku i izgradnju solarnih ploča.

ministar graditeljstva Ivan Paladina i premijer Andrej Plenković | foto: Vlada Republike Hrvatske

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak na sjednici vlade jesenski vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.

Između ostalog, u uvodnom je govoru spomenuo i potpisivanje ugovora za željezničku prugu Hrvatski Leskovac-Karlovac. Dio je to, pojasnio je, nizinske pruge od Zagreba do Rijeke, a riječ je o iznimno važnom i vrijedno projektu. Nakon pemijerovog uvodnog govora,  Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, izvijestio je o aktualnom stanju vezanom za proces obnove na Banovini nakon potresa.

Izdvojeni članak

[FOTO/VIDEO] Obnova se ‘pokrenula’: Pogledajte kako izgleda uklanjanje opasnih dijelova sa zgrada

– 7.656 obiteljskih kuća je dodijeljeno projektantima. Izrađen je 4.281 elaborat za obnovu. Dosad smo obnovili 3.100 obiteljskih kuća, a trenutno se radi na 688 kuća. U procesu programa samoobnove dosad je isplaćeno 6,2 milijuna kuna. Ugovorena je izgradnja 312 zamjenskih obiteljskih kuća s izvođačima radova u vrijednosti 273 milijuna kuna, kazao je Medved i dodao kako će se uskoro raspisati javna nabava za izvođače radova na još 250 obiteljskih kuća procijenjene vrijednosti 245 milijuna kuna.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ivan Paladina, govorio je o donošenju programa mjera obnove zgrada oštećenih u potresu odnosno kao i o prijedlogu izvješća o učincima provedbe Zakona o obnovi za prošlu godinu. Rekao je da Vlada odlukom donosi program mjera.

Revidiranje cijena za robu i usluge zbog poskupljenja građevinskog materijala

– Kao posljedica kontinuiranog praćenja procesa obnove i vezane problematike na području prirodne nepogode kao i na području katastrofe, uvažavajući izazove s kojima se susrećemo i različitosti tih područja pogođenih, predloženim izmjenama propisuju se odredbe u svrhu uvođenja boljih rješenja koja građanima i provedbenim tijelima olakšavaju postupanje i poduzimanje radnji u postupcima obnove. Također, detaljnije se uređuju otvorena pitanja, a sve u svrhu ubrzanja procesa obnove, kazao je Paladina.

– Što se tiče bitnih izmjena u tom programu mjera, prije svega se radi  o revidiranju maksimalnih cijena za robu, radove i usluge utvrđene u tablicama mjera. Tome se pristupilo zbog globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda te će se cijene zbog toga ažurirati kvartalno, a po potrebi i češće, pojasnio je.

Istaknuo je da je posebna pozornost posvećena je poticanju građana na samoobnovu. U tu svrhu se, prema riječima resornog ministra, uvodi naknada za koordinaciju samoobnove. No, uvodi se i mogućnost isplate predujma kod samoobnove obiteljskih kuća.

Izdvojeni članak

Veliki projekt u Ludbregu: Energetska obnova zgrade gradske uprave vrijedna skoro 4 milijuna kuna

– Propisuje se pravo na refundaciju plaćenog PDV-a prilikom isplate novčane pomoći za rekonstrukcijsku obnovu višestambenih zgrada te se uređuje pitanje građenja zgrada kao jedna od mjera za ostvarivanje stambenog zbrinjavanja osoba pogođenih potresom na području na kojem je proglašena katastrofa, izjavio je. Kod postojećih smjernica u postupcima obnove, detaljnije se razrađuju potrebni elementi radi jasnoće i lakšeg postupanja provedbenih tijela te sudionika u obnovi. Lani su, prema izvješću kojeg je ministar djelomično iščitao, ukupno donesene 3.534 odluke temeljem Zakona o obnovi dok su u prvih šest mjeseci ove godine donesene 5.544 odluke.

Vlada je u paketu predvidjela potporu za energetsku učinkovitost kuća i višestambenih zgrada, u iznosu od gotovo milijardu kuna. Poticat će se i izgradnja sunčanih elektrana, izgradnja toplinskih stanica i sl., a ukida se i PDV na isporuku i izgradnju solarnih ploča.

Copy link
Powered by Social Snap