Pretraga

Vlada smanjila trošarine na naftu, a oporba bijesna: ‘Umjesto da cijena bude 11kn, Plenković povećava prihode proračuna’

A- A+

Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj telefonskoj sjednici odlučila smanjiti trošarine na naftne derivate. Benzin će biti smanjen za dodatnih 40 lipa po litri što ukupno s prethodnim smanjenjem iznosi 80 lipa, a dizel za dodatnih 20 lipa ili ukupno 40 lipa, kao i za dodatnih 10 lipa, na 65 lipa po litri, smanjiti maržu trgovaca naftnih derivata na benzine, dizel i plavi dizel.

Benzinska postaja | Unsplash

Nova će se uredbe primjenjivati od srijede, 08. lipnja 2022. godine, a Uredba o trošarinama bit će na snazi idućih mjesec dana, a  nakon toga će se ponovno procijeniti situacija.

Premijer Andrej Plenković je najavio da se ovom novom uredbom  uvodi 14-dnevno obračunsko razdoblje, odnosno da će se cijene naftnih derivata mijenjati svakih 14 dana.

Plenković je istaknuo i kako se uredbom dodatno ograničava marža proizvođačima i distributerima (za dodatnih 10 lipa). Tako se marža za benzinska i dizelska goriva smanjuje s 75 lipa na 65 lipa po liti, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa po litri.

Ubrzo nakon donesenih mjera, iste je na facebooku komentirao i Davor Nađi.

– Umjesto da smanji cijenu goriva na 11 kuna, Plenković je povećao prihode proračuna za preko 6 milijardi kuna, istaknuo je Nađi.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

– U veljači ove godine vlada je pompozno objavili prvi paket mjera za ublažavanje rasta cijena, a koji je uključivao i smanjenje trošarina na gorivo. I kakav je bio rezultat toga za državni proračun? Rezultat je bio da je sabor u svibnju donio rebalans proračuna u kojem je planirano da će država uprihoditi VIŠE novca od trošarina nego što je to bilo planirano prije smanjenja trošarina. Isto tako, država je u rebalansu proračuna planirala i VIŠE prihoda od PDV-a nego prije smanjenja trošarina. Sad vam već počinje sve to skupa biti malo čudno, jel?

Ukupni planirani prihodi proračuna na rebalansu su rasli za otprilike 6,5 milijardi kuna dok su prihodi od trošarina na gorivo oko 8 milijardi kuna (ukupni prihodi od trošarina i posebnih poreza su na razini od preko 16 milijardi kuna što uključuje trošarine i na druge proizvode).

Prihodi državnog proračuna | foto: Davor Nađi | Facebook

Porezi i trošarine dižu cijene goriva koje bi realno mogle iznositi 11 kuna

– Što je još gore, čak i nakon tog paketa mjera, planirani PRIHODI OD posebnih poreza i TROŠARINA su VEĆI za 400 MILIJUNA KUNA! Umjesto da država profitira na rastu cijena, vlada se mogla odreći porasta prihoda (dakle ništa strašno, samo da ostane na istome) i na taj način gotovo u potpunosti eliminirati trošarine na gorivo. S obzirom da je po litri goriva prihod od PDV-a otprilike na razini prihoda od trošarina ili nešto manji (ovisno o vrsti goriva), isto se moglo postići i spuštanjem stope PDV-a na gorivo na 5%.

Podsjetimo, cijena goriva bez državnih nameta je samo oko 8 kuna po litri! Sutrašnjim smanjenjem trošarina država će i dalje oporezivanjem dizati cijenu goriva za 60-70%. Dakle, više je nego očito da država ima prostora da se odrekne poreza (bilo kroz trošarine, bilo kroz PDV) i da se cijena spusti na 11 kn! To se vidi i iz visine poreza i iz rebalansa proračuna. Međutim, vladi je bitnije kupovati glasove vašim novcem, a Plenkoviću je bitnije kupovati mjesto u Briselu pridržavanjem EU direktiva koje za Poljsku koja je smanjila PDV na gorivo na 8% očito ne vrijede.

Rat i sankcije dižu cijenu goriva, ali ni blizu kao porezi, trošarine, HDZ i Plenković!, komentirao je Nađi na svom Facebook profilu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap