Pretraga

Zagreb će povećati odvoz plastike: Pogledajte kako će izgledati novi boksevi

A- A+

Građani Zagreba su počeli sve više odvajati otpad, pa je tako došlo do potrebe povećanja učestalosti odvoza plastike i metala. Zagrebački gradonačelnik Tomašević je tako najavio i da će do kraja godine biti nabavljeno 5.000 novih spremnika za plastiku za javne površine.

Uskoro slijedi uvođenje novog sustava naplate odvoza otpada u gradu Zagrebu, ali građani su već sada počeli više odvajati. Točnije, posebno se povećava udio plastike odvojene za recikliranje. Upravo zato je zagrebački gradonačelnik na svojoj Facebook stranici najavio da će se od idućeg tjedna udvostručiti učestalost odvoza plastike i metala, s jednom u dva tjedna na jednom tjedno.

U planu je i da se do kraja godine nabavi 5.000 novih spremnika za plastiku za javne površine, a u isto vrijeme Grad radi na digitalizaciji sustava sakupljanja otpada. Već su odabrani i tipizirani boksevi za spremnike na javnim površinama. Boksevi će imati dva, tri ili četiri odjeljka, a u jedan odjeljak će stati jedan spremnik od 1.100 litara ili četiri manja spremnika od 240 litara.

Izdvojeni članak

Živite u Zagrebu i ne znate kamo s građevinskim otpadom? Imamo odgovor

– Veseli nas što ste i prije uvođenja novog sustava naplate odvoza otpada počeli više odvajati, pa se povećava udio otpada odvojenog za recikliranje, posebno plastike. Zbog toga ćemo od idućeg tjedna udvostručiti učestalost odvoza plastike i metala, s jednom u dva tjedna na jednom tjedno, a do kraja godine nabaviti i 5.000 novih spremnika za plastiku za javne površine. Paralelno s tim, digitaliziramo sustav sakupljanja otpadom, a odabrali smo i tipizirane bokseve za spremnike na javnim površinama. Ovo je početak prave promjene u sustavu gospodarenja otpadom. Neće ići preko noći, ali zajedno ćemo sigurno uspjeti, napisao je Tomašević.

Na Twitteru su objavljene i fotografije novih bokseva. U objavi fotografije piše i kako su tipizirani, s ciljem izbjegavanja vizualnog kaosa. Uz nenametljivost, kod odabira dizajna se pazilo i na otpornost, kao i na prozračnost, kako bi se smanjilo nastajanje neugodnih mirisa.

Najavljeno je i kako će Grad odobriti postavljanje tipiziranih bokseva na javnim površinama samo ako spremnici nikako ne mogu biti na čestici suvlasnika, a plan je da se u povijesnoj jezgri postave podzemni spremnici za koje se evidentiraju potencijalne lokacije.

Zagreb će povećati odvoz plastike: Pogledajte kako će izgledati novi boksevi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap