Pretraga

Započinje istraživanje geotermalnog potencijala u Hrvatskoj: Istraživanje i u Velikoj Gorici

A- A+

Nacionalnim planom oporavka i otpornosti predviđeno je, kao posebna investicija ‘Poticanje energetske učinkovitosti, toplinarstva i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora’ Na karti istraživanja se našla i Velika Gorica.

Velika Gorica, foto: Grad Velika Gorica

Tom investicijom se planira poticati energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u industriji te modernizacija sustava toplinarstva. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je Odluku o provedbi naftno-rudarskih radova u svrhu ispitivanja geotermalnog potencijala na preliminarnom istražnom prostoru ‘Velika Gorica’, pri čemu je Agencija za ugljikovodike ovlaštena za provedbu istih.

Predloženi preliminarni istražni prostor ‘Velika Gorica’, ukupne površine 264,55 km2, najvećim dijelom svoje površine obuhvaća područje grada Velike Gorice te manjim dijelom područja općina Rugvica i Orle u Zagrebačkoj županiji i manji dio područja grada Zagreba u Gradu Zagrebu.

Izdvojeni članak

Velika Gorica kreće u realizaciju projekta: Grade se sunčane elektrane na 22 javne zgrade

Snimanje na području Velike Gorice trajat će maksimalno 3 tjedna i to unutar vremenskog okvira u razdoblju od listopada 2022. do ožujka 2023. godine. Agencija će u ime Republike Hrvatske vlasnicima zemljišta nadoknaditi svu eventualnu štetu nastalu zbog prolaska radnih vozila, odnosno izgubljenu dobit na poljoprivrednoj kulturi. Za sve dodatne informacije na raspolaganju stoji Agencija za ugljikovodike , tel. 01 6431 921.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap