Pretraga

Velika Gorica kreće u realizaciju projekta: Grade se sunčane elektrane na 22 javne zgrade

A- A+

Ovih dana Velika Gorica kreće u realizaciju projekta ‘Velika Gorica Solarni grad – ODBROJAVANJE’ koji ima za cilj korištenje sunčeve energije na javnim zgradama u vlasništvu Grada.

Velika Gorica projekt Solarni grad, foto: Grad Velika Gorica

Za provedbu navedenog projekta Grad je osigurao sredstva putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora. Nositelj projekta je Grad Velika Gorica, a partneri na projektu su: Turistička zajednica grada Velike Gorice, Veleučilište Velika Gorica i The Energy Farm International Foundation iz Norveške.

Ukupna vrijednost projekta je oko 4,9 milijuna kuna (654.000 eura) od čega će se putem navedenog financijskog mehanizma osigurati bespovratnih 4 milijuna kuna (533.000 eura), dok će se preostali iznos financirati iz proračuna Grada, te proračuna projektnih partnera. Kroz projekt će se izgraditi sunčane elektrane na 22 objekta na širem području grada.

Izdvojeni članak

Velika Gorica: Ugovori od 4 milijuna kuna za obnovu javnih zgrada oštećenih u potresu

Sunčane elektrane koje će se postaviti godišnje će proizvoditi preko 600 MWh (mega wat sati) zelene električne energije. Proizvedena električna energija koristiti će se za pokrivanje vlastite potrošnje na lokacijama samih objekata, dok će se viškovi proizvedene energije prodavati na tržištu čime se očekuje smanjenje operativnih troškova Grada i gradskih ustanova, a samim time i manjim izdacima iz gradskog proračuna što je posebno značajno u postojećim uvjetima velikog poskupljenja električne energije.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap