Pretraga

Završeni radovi na energetskoj obnovi poštanske i telekomunikacijske škole vrijedni 8,7 mil. kn

A- A+

S provedenim mjerama energetske učinkovitosti zgrada je u energetskom razredu A. Znatno su smanjeni troškovi za energente, smanjene su emisije CO2, a učenici i djelatnici imaju ugodnije uvjete za rad i boravak u prostoru zgrade.

Poštanska i komunikacijska škola u Zagrebu | Foto: PR

Vrijednost projekta je 8.738.984,38 kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 4.401.287,35 kuna. Projekt je trajao od travnja 2019. do listopada 2020. godine. Grijana površina zgrade škole i dvorane je 2.879,64 metara kvadratnih, a u okviru energetske obnove izvedeni su građevinsko obrtnički radovi, strojarski radovi, radovi na elektroinstalacijama i postavljena je fotonaponska centrala.

Na vanjskim zidovima i krovovima postavljene su termoizolacije, zamijenjen je sustav centralnog grijanja te je izvedena nova kotlovnica. Postavljeni su rekuperatori, zamijenjena je rasvjeta i na krovu instalirana fotonaponska centrala“, rekla je voditeljica projekta Kelava. S izvedenim radovima, smanjena je energetska potrošnja i emisije CO2 za 91%.

Zgrada je izgrađena 1960. godine

Projekt energetske obnove zgrade Poštanske i telekomunikacijske škole provodio se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine. Sklopljeni su s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Zgrada Poštanske i telekomunikacijske škole izgrađena je 1960. godine, dok je 1998. godine nadograđen drugi kat, te izvedeno blago skošeno krovište s pokrovom od salonita.

– Svim radovima koji su izvedeni dobili smo ugodniji prostor za rad i boravak, a sama škola ima ljepši izgled. Zahvaljujem Gradu Zagrebu na realizaciji energetske obnove uz korištenje EU sredstva kojima smo dobili puno kvalitetniju i ljepšu školu, kao i svima koji su bili uključeni u provedbu ovog projekta. Ovim putem apeliram i na novu mogućnost dodatnog poboljšanja škole, a to je investicija u novo igralište koje škola zaslužuje“, istaknuo je ravnatelj Sviben.

Poštanska i komunikacijska škola u Zagrebu | Foto: PR

Grad Zagreb provodi energetske obnove 134 zgrade javne namjene

Grad Zagreb od 2015. godine provodi projekte energetske obnove za 134 zgrade javne namjene u svojem vlasništvu, ukupne grijane površine od 463.000,00 m2. Cjelokupna investicija vrijedna je 805 milijuna kuna osiguranih proračunskim sredstvima, bespovratnim sredstvima iz EU fondova te povoljnim kreditnim sredstvima. Cilj ovog projekta je doprinos globalnom cilju borbe protiv negativnih klimatskih promjena.

S realizacijom energetskih obnova na 134 zgrada, postići će se uštede toplinske energije od 36.000 MWH/godišnje, kao i smanjiti emisije CO2 za 10.000 tona godišnje. U energetsku obnovu uključene su zgrade poput škola, vrtića, zgrada zdravstva, domova za starije osobe, zgrada područnih ureda i mjesnih samouprava te sportskih i kulturnih objekata u vlasništvu Grada Zagreba, rekla je pomoćnica pročelnice Borić.

 

Copy link
Powered by Social Snap