Pretraga

Zbog projekta vrijednog 700 milijuna kuna dva zagrebačka kvarta na čak tri tjedna ostaju bez tople vode

A- A+

Zbog radova revitalizacije vrelovodne mreže dva novozagrebačka kvarta, Dugave i Jakuševac, na čak tri tjedna ostaju bez isporuke toplinske energije, a samim time i tople vode. Projektom vrijednim 700 milijuna kuna poboljšat će se opskrba toplinskom energijom za 100.000 zagrebačkih kućanstava.

obustava isporuke toplinske energije

Obustava isporuke toplinske energije, ilustracija | foto: HEP Toplinarstvo

Radovi revitalizacije vrelovodne mreže u Kauzlarićevom prilazu obavljat će se u periodu od srijede 16. lipnja do srijede 07. srpnja.

Na tri se tjedna obustavlja isporuka toplinske energije Dugavama i Jakuševcu zbog čega će stanovnici ova dva novozagrebačka kvarta biti bez tople vode. Radovi koje provodi HEP Toplinarstvo dio su kapitalnog projekta u sklopu kojeg se u razdoblju od 2021. do 2023. godine planira revitalizirati jedna trećina zagrebačke vrelovodne mreže.

Ukupna vrijednost projekta kojim se obuhvaća 68,5 od ukupno 227,3 kilometara zagrebačke vrelovodne mreže je 700 milijuna kuna.

Povijesno ulaganje u toplinski sustav grada Zagreba

Projekt revitalizacije vrelovodne mreže grada Zagreba financirat će se uz pomoć sredstava Europske unije iz koje putem Europskog fonda za regionalni razvoj dolazi 421,5 milijuna kuna. Riječ je o do sada najvećem iznosu koji je Hrvatskoj elektroprivredi dodijeljen iz fondova Europske unije.

Ugovor o povijesnom projektu za toplinski sustav grada Zagreba još u studenom 2020. godine potpisali su Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Zdravko Zajec, direktor HEP Toplinarstva.

– Kada govorimo o ovom projektu, dotrajalost vrelovodne mreže u gradu Zagrebu razlog je i velike urbanizacije, put rješavanja osnovnih komunalnih problema u samim gradovima je upravo u izvoru financiranja iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. U sljedećem programskom razdoblju 2021.-2027., u okviru zadanih parametara i smjernica za zeleniju Europu zasigurno ćemo dati podršku za razvoj ovakvih projekata, prilikom potpisivanja navodi ministrica Tramišak te dodaje da će se realizacijom projekta poboljšati opskrba za 100.000 zagrebačkih kućanstava.

O projektu:

Više od polovice postojeće vrelovodne mreže centralnog toplinskog sustava grada Zagreba izgrađeno je između 1962. i 1995. godine danas zastarjelom tehnologijom klasičnog polaganja čeličnih cijevi u betonskom kanalu. Tako položene vrelovodne cijevi podložne su vanjskim utjecajima poput visoke razine podzemnih voda, mogućih propuštanja cijevi i prodora oborinskih voda u betonske kanale, što pogoduje propadanju vrelovodnih cijevi i nastanku korozije te dovodi do povećanih toplinskih gubitaka, povećanog broja puknuća cijevi i prekida opskrbe toplinskom energijom. Projektom revitalizacije, vrelovodna mreža će se revitalizirati modernijom tehnologijom beskanalnog polaganja predizoliranih cijevi, čime će se povećati pouzdanost i sigurnost centralnog toplinskog sustava grada Zagreba.

– Ovo je iznimno važan projekt koji će građanima Zagreba osigurati pouzdanu i kontinuiranu opskrbu toplinskom energijom. To je do sada najveći projekt HEP-a i trenutno jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj koji se sufinanciraju europskim sredstvima, dodaje Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Projekt će omogućiti smanjenje toplinskih gubitaka za približno 28 posto, gubitaka nadopune pogonske vode za približno 47 posto te broja hitnih intervencija na rekonstruiranim dionicama vrelovoda za 90 posto u odnosu na stanje u 2018. godini.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Zbog projekta vrijednog 700 milijuna kuna dva zagrebačka kvarta na čak tri tjedna ostaju bez tople vode
Share via
Copy link
Powered by Social Snap