Pretraga

Žičara izgrađena, ali Grad i dalje želi zauzeti parcele: Vlasnici složni da se radi o privatnom interesu

A- A+

U ljeto 2020. grad Zagreb na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Milanom Bandićem je prisilno preuzeo dio zemljišta starosjedilaca zagrebačkih Gračana da bi na njima izgradio dio žičare. Vlasnici ni danas nisu isplaćeni, neki su u međuvremenu preminuli, nasljednici se ne znaju, a sadašnji gradonačelnik Tomašević ništa ne poduzima da se cijela stvar riješi.

Žičara sljeme, foto: Facebook; ZET-Zagrebački električni tramvaj

Prema zadnjim informacijama s ročišta koje se održalo prošli tjedan, Grad bi mogao platiti, neslužbeno, oko 1,2-1,3 milijuna kuna za parcele koje mu više ne trebaju, piše Telegram koji aferu prati otpočetka.

Parcele su bile namijenjene izgradnji rotora i parkirališta, a nezakonito postupanje u zauzimanju parcela utvrdilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave. Utvrdili su kako je Grad ‘pogriješio u proceduri’ i zatražili da se cijeli postupak ponovi na što je Grad Zagreb tužio Ministarstvo tražeći od suda da odluku o poništenju onog prvog rješenja ukine. Spor traje i danas.

‘Pogodovanje privatnim interesima’

Vlasnici ne žele odustati jer im nije jasno kako se može tražiti izvlaštenje za parcele za nešto što je već izgrađeno. Kažu kako je lokacijska dozvola prestala vrijediti jer je izdana građevinska dozvola, a nakon nje i uporabna dozvola za objekte koji su izgrađeni. Vjeruju kako se radi o pogodovanju privatnim interesima.

Grad Zagreb je za Telegram komentirao da lokacijska dozvola za rekonstrukciju Gračanske ceste i dalje vrijedi te da će s izvlaštenjem nastaviti. Dio naknade su, kažu, već isplatili, a dio će se isplatiti nakon utvrđivanja vrijednosti i na kraju, nasljednika pokojnih vlasnika.

Izdvojeni članak

Žičara na Sljemenu se pokvarila dok je u gondolama bilo 40 putnika: Do kvara došlo zbog vrućina

Copy link
Powered by Social Snap