Pretraga

Bivši čelnik Fonda za obnovu o najavama za ubrzanje obnove: ‘Riječ je o čistom politiziranju’

A- A+

Branko Bačić, novi ministar graditeljstva, predviđa 40% manje papirologije, uključivanje agencije APN za gradnju kuća i ubrzanje obnove. Damir Vanđelić je to komentirao i rekao da smatra da je riječ o čistom politiziranju.

Damir Vanđelić

Damir Vanđelić, footo: screenshot N1

Damir Vanđelić, bivši čelnik Fonda za obnovu, gostovao je u N1 studiju i komentirao najave novog ministra graditeljstva po pitanju obnove. Rekao je kako misli da je ovakav jedan narativ vrlo brzo sklopljen i da tu ne vidi struku. Napomenuo je kako postoji oko 20 tisuća zahtjeva građana i da je svaki 20. postupak u upravnom postupku papirnato završen. Ali, naglasio je, tek kad se riješi u Ministarstvu graditeljstva, ide dalje u provedbeni fond ili u Središnji državni ured.

Rekao je i kako je svaka peta kuća koja se javila sa zahtjevom za uklanjanje tek dobila dokument ministarstva da se može ići u taj zahtjev i dodao da je procedura spora i da se ne može ubrzati ako se ne promijene zakoni. Naglasio je i kako treba definirati što stožer radi na Banovini. Smatra i da je pitanje na koji način se troši novac i da bi taj dio trebalo zaključiti.

– Ne postoji povjerenje u registar oštećenja građevina. Taj registar uopće nije adekvatan, baza je neprecizna, a da bi bila precizna potrebno je naručiti elaborat oštećenja za svaku kuću. Najbolji način uklanjanja zgrada je Zakon o državnoj inspekciji i to bi trebalo ići brzo. Tu nema nikakvog upravnog postupka ni Zakona o obnovi, rekao je Vanđelić.

Izdvojeni članak

Kritike oporbe na predstavljanju novog ministra graditeljstva: ‘Poručujete da se lopovluk isplati’

Zamjenske obiteljske kuće

Komentirao je i samu provedbu, odnosno situaciju sa zamjenskim obiteljskim kućama. Rekao je da su one jednostavne i da treba ubrzati postupak. Naglasio je da su užasno zakočeni – bilo je izmjena pravilnika i misli da to treba pojednostaviti. Napomenuo je kako je očito da je problem birokratski, jer u Zagrebu nijedna nije ni započeta.

Smatra i da privremeni smještaj treba regulirati – kako je rekao, rješenja postoje, treba ih samo hitno implementirati. Komentirao je i spajanje institucija, rekavši da to neće biti dovoljno da ubrza postupak.

– Samo će centralizirati moć kod ministra graditeljstva koji će istovremeno donositi i provoditi odluke. Po meni, rizik koruptivnih radnji je puno veći kad sve to objedinite. To je gubitak vremena. Izgubit će se tri mjeseca da se ta tri tijela formalno spoje i funkcioniraju kao jedno. To će biti noćna mora, rekao je Vanđelić.

Kada su ga pitali zašto nakon potresa na Baniji nije i ona obuhvaćena u Fond za obnovu kojemu je bio na čelu, Vanđelić je rekao da je to trebalo napraviti, ali se propustilo. Naglasio je da ono što su oni uspjeli uspostaviti u Fondu je bio dobar primer – bio je transparentan i za svaku zgradu se moglo vidjeti što se točno na njoj radi. Kako je naglasio, mogli su se pogledati svi ugovori.

Izdvojeni članak

Plenković odabrao petog ministra graditeljstva u svojem mandatu – Branka Bačića

Ništa bez promjene zakona

– Kad vidite podatke Središnjeg državnog ureda, vi ne znate koje su zgrade, a nitko ne vidi ugovore. Drugo, mi smo radili niz napora prevencije korupcije. Htjeli smo uvesti ISO 7001, ali očito ne postoji želja da se takav standard uvede u bilo kakvu državnu instituciju. Treća stvar su bile izmjene podzakonskih akata. Glavni razlog zašto sam otišao je što nije imalo smisla. Ništa se nije moglo napraviti bez promjene zakona, istaknuo je Vanđelić.

Rekao je i kako je premijer taj koji mora predložiti izmjene zakone. Vanđelić smatra da njemu to očito ne leži, da se time ne želi baviti ili da to ne razumije. Istaknuo je kako je premijer direktno nadređen i ministru i šefu Središnjeg državnog ureda i da tu nema izbjegavanja politike odgovornosti – ona je na premijeru. Smatra da kod Plenkovića nije bilo političke volje da se promijeni zakon.

Rekao je kako nitko nije slušao njih koji se time bave – on se time bavi 30 godina, nitko ga nije slušao. Rekao je i kako će Bačić sigurno imati odlučnu političku potporu, ali da to ne vodi nikakvoj ubrzanoj obnovi. Smatra da je ovo kupovanje vremena. Također je i ponovio da će spajanje institucija zahtijevati puno vremena i naglasio da će se te institucije više baviti svojim spajanjem nego obnovom.

Izdvojeni članak

U imovinskoj kartici Branka Bačića četiri građevinska zemljišta, kuća, stan i vikendica vrijedne više od 3 milijuna kuna

– Zakon o obnovi je propisao obnovu zgrada ispod standarda, odnosno tako da one neće biti obnovljene da budu otporne na očekivani potres. Znači, nama se može dogoditi da obnovimo zgradu, dođe jači potres i sruši i tu novu zgradu koju smo obnovili. To nije normalno, rekao je Vanđelić, dodavši da on ne podržava takvu substandardnu obnovu.

Copy link
Powered by Social Snap