Pretraga

Plenković odabrao petog ministra graditeljstva u svojem mandatu – Branka Bačića

A- A+

Branko Bačić će postati peti ministar graditeljstva u mandatu premijera Andreja Plenkovića, upravo je to novinarima objavio premijer. Zanimljivo, Bačić je već bio ministar na čelu resora zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u mandatu od 2010. do 2011., dok je premijerka bila Jadranka Kosor. Uz poziciju ministra, Bačić će biti i potpredsjednik Vlade.

Branko Bačić

Branko Bačić | screenshot YouTube

– Odlučio sam smijeniti Paladinu i Tramišak, s današnjim danom. Za potpredsjednika vlade i ministra graditeljstva predložit ću Branka Bačića. On je jedan od mojih najbližih suradnika i čovjek s najvećim iskustvom, rekao je Plenković novinarima večeras u Banskim dvorima. Umjesto Tramišak, ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dolazi Šime Erlić, njezin dosadašnji državni tajnik.

Plenković je najavio da će veliku energiju Vlade posvetiti obnovi koju će sada preuzeti treći ministar od trenutka kada se potres u Zagrebu dogodio. Premijer je Paladini i Tramišak objasnio razlog svoje odluke prije nego što je obavijestio javnost.

– Branko Bačić je jedan od mojih najbližih suradnika. Zna sve što se događa u vladi. Ima jako veliko životno iskustvo, bio je ranije na čelu tog ministarstva. Uvjeren sam da će dati veliki dopinos ovom procesu. Očekujem da jako puno i jako brzo ubrza obnovu. Zahvalit ćemo se gospodinu Hanžeku(op.a šef Ureda za obnovu), bit će dosta promjena, rekao je premijer.

Bačić je rođen 7. lipnja 1959. u Dubrovniku. Završio je Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i ima titulu diplomiranog inženjera geodezije. Zamijenit će Ivana Paladinu, sveučilišnog specijalista ekonomije koji je na poziciji ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine bio tek deset mjeseci.

Paladina je na svojoj press konferenciji objasnio kako je ministru Plenkoviću najavio svoj odlazak iz Vlade prije dva mjeseca, ali su se dogovorili da on bude početkom godine zbog svih obaveza koju ima Vlada. Osnovni razlog zbog koje odlazi iz Vlade je pritisak koji dolazi s pozicijom za koju u javnosti postoji percepcija da je najodgovornija za obnovu, a realno nema puno ovlasti, tvrdi Paladina koji je najavio da neće koristiti mogućnost isplate plaće po modelu 6+6.

Izdvojeni članak

Povjerenstvo reklo Paladini da ne bi trebao sudjelovati u projektu Kupari, Paladina: ‘Neću raditi na projektu’

Paladina nije bio stranački čovjek, ali je bio percipiran kao blizak vladajućoj stranci. Premijer Plenković pri njegovom imenovanju je istaknuo kako je Hrvatska poštanska banka odlično radila dok je on tamo bio savjetnik, posebno je istaknuo zadnju odluku oko kupnje Sberbank Hrvatska. Paladini su otkrivene brojne afere od kojih je najznačajnija ona u kojoj je u poslovima oko preprodaje potraživanja nad građevinskom parcelom u Dubrovniku, a koja je bila u vlasništvu IGH-a, hrvatske tvrtke koja se bavi stručnim uslugama u građevinarstvu i znanstvenim istraživanjima, zaradio oko 5 milijuna kuna. Zamjera mu se što u deset mjeseci nije riješio nijedan slučaj vezan za obnovu od potresa na Banovini. Preostaje vidjeti hoće li ga riješiti budući ministar.

Inače, ovo je premijeru Plenkoviću peti ministar graditeljstva i prostornog uređenja, ministarstvo s kojim očito nema baš puno sreće. Još davne 2016. Plenković je započeo svoj premijerski mandat, a prvi ministar mu je bio Lovro Kuščević koji je brzo otišao nakon afere sa zemljištem. Njega je naslijedio Predrag Štromar iz kvote HNS-a. Darko Horvat je bio ministar do veljače ove godine, odnosno dok nije bio uhićen. Njega je naslijedio Paladina koji se na poziciji zadržao tek deset mjeseci, a sada priliku da bude bolji od svojih prethodnika će imati Branko Bačić, peti ministar graditeljstva u mandatu premijera Plenkovića.

Copy link
Powered by Social Snap