Pretraga

Damir Vanđelić najavio da će u ponedjeljak raspisati poziv za obnovu nekonstrukcijskih dijelova zgrada

A- A+

Šef Fonda za obnovu, Damir Vanđelić, najavio je da će se u ponedjeljak raspisati Javni poziv za iskazivanje interesa građana pogođenih potresom za obnovu nekonstrukcijskih elemenata zgrada na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.

Centar Zagreba nakon potresa; foto: David Mandić | baustela.hr; u krugu Damir Vanđelić

Predaja zahtjeva građana krenula bi već u studenom, jednako kao i nabava usluga, a početak radova planiran je za siječanj ili veljaču, piše Index. Vanđelić je rekao na konferenciji za medije i kako očekuje da će tisuće zgrada biti obuhvaćene ovim pozivom te će stoga morati razgovarati o prometnoj regulaciji, pogotovo za grad Zagreb.

Obnova nekonstrukcijskih elemenata obuhvaća popravak ili uklanjanje i ponovnu izvedbu oštećenih dimnjaka, krovnih vijenaca i parapeta te balkonskih ogradnih zidova. Zatim uključuje i popravak ili uklanjanje i ponovnu izvedbu dijelova zabatnih zidova na tavanu ili u potkrovlju, djelomično ili potpuno prezidavanje nenosivih (pregradnih) zidova materijalom iste ili manje mase te popravak krovišta (lokalna zamjena rogova, letvi, kosnika). Uz to, uključuje i zamjenu dijelova pokrova (crijepa, sljemenjaka) te popravak pukotina u nekonstrukcijskim elementima. Obuhvaća i popravak ili zamjenu dijelova krovne limarije, krovnih prodora i popravak krovne izolacije, te popravak dizala i stubišta.

Od 13,703 zahtjeva građana obrađena su 511

Iznoseći redovito kvartalno izvješće Fonda za obnovu, Vanđelić je rekao kako se do 15. listopada u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine nalaze 13.703 zahtjeva građana, od čega ih je 511 obrađeno, što znači da je obrađeno 3.73 % zahtjeva. Fond je ukupno dobio 1169 akata za obnovu, a od toga je 841 kompletno riješen, tj. njih 72 posto, piše Index.

Dodao je i da je njegov Fond 30. rujna dobio prvu odluku za izgradnju zamjenske obiteljske kuće u Zagrebu te na njoj rade. Poručio je kako je od 25 kuća za koje su dobili rješenje Ministarstva o uklanjanju, njih 11 već uklonjeno, a ostale će biti u nekoliko sljedećih tjedana. Smatra i da će im biti potrebno 12 do 13 mjeseci od dobivanja odluke o uklanjanju kuće do useljenja građana. Fond za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije dosad je proveo 264 jednostavne nabave, 123 javne nabave te 28 dražbi.

 

Damir Vanđelić najavio da će u ponedjeljak raspisati poziv za obnovu nekonstrukcijskih dijelova zgrada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap