Pretraga

Gotovo 100 milijuna kuna za prvu fazu obnove Mirogoja

A- A+

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je da je potres nanio razorna oštećenja do te mjere da se dijelovi objekata moraju razgraditi i demontirati te ukloniti kako bi se spriječila veća razaranja i štete. Sada se iz Fonda solidarnosti EU očekuje oko 100 milijuna kuna za izradu cjelokupne dokumentacije i prvu fazu obnove Mirogoja.

Foto: Grad Zagreb

Prema popisu Udruge za europsku baštinu Europa Nostra, spomenički kompleks Mirogoj uvršten je na popis sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi za 2021., a uskoro će uz pomoć sredstava iz fondova EU započeti obnova oštećenih objekata na groblju, rečeno je danas na konferenciji za medije ispred Crkve Krista Kralja na Mirogoju.

Izrađen je dio projektne dokumentacije

U ime zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević, prisutnima se obratio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

– Nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb prošle godine, uprava Gradskih groblja Zagreb, Zagrebački Holding i Gradska uprava, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske, poduzeli su niz aktivnosti kako bi sanirali nastale štete. Napravljena je temeljna zaštita mirogojskih arkada te je izrađen dio projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu, rekao je Lovrić.

Naglasio je kako se iz Fonda solidarnosti EU očekuje oko 100 milijuna kuna za izradu cjelokupne dokumentacije i prvu fazu obnove. – Uz ova sredstva svakako očekujemo i pomoć Europske investicijske banke, kako po pitanju stručnih savjeta pa tako i pomoći u obliku novčanih sredstava, rekao je pročelnik Lovrić. Naglasio je, također, kako Grad Zagreb uz obnovu kulturne baštine na Mirogoju vodi brigu i o nadogradnji arkada te je najavio kako će na ljeto, na južnom dijelu groblja započeti izgradnja novih arkada u dužini od oko jednog kilometra.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Pogledajte kako izgleda centar Zagreba dok se čeka obnova

Financiranje iz Fonda solidarnosti EU

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je izjavila da je potres nanio razorna oštećenja do te mjere da se dijelovi objekata moraju razgraditi i demontirati te ukloniti kako bi se spriječila veća razaranja i štete.

– Ovaj će nam upis pomoći u mobilizaciji stručnjaka i financijskih sredstava za obnovu Mirogoja. Procjena samo prvih radova koje ćemo financirati iz Fonda solidarnosti EU-a je 97 milijuna kuna, tu se radi o radovima hitne sanacije, a sredstva su odobrena. Na Mirogoju ćemo, kao i na ostalim kulturnim dobrima u Zagrebu, relativno brzo vidjeti i početak realizacije, međutim jasno je da će obnova ovog kompleksa biti dugotrajna  jer se radi o iznimno kompleksnom spomeniku koji zahtijeva veliki stručni angažman, istaknula je ministrica. Napomenula je da cjelovita obnova objekata na Mirogoju, uz sanaciju šteta nastalih u potresu, podrazumijeva i očuvanje svojstva kulturnih dobara, ojačanje konstrukcije i prilagodbu suvremenim uvjetima korištenja.

Nominacije za program 7 Most Endangered za 2021. godinu podnijele su organizacije članice Europe Nostra, pridružene organizacije te individualni članovi iz cijele Europe, kao i članovi Europskog saveza za baštinu (European Heritage Alliance).

Copy link
Powered by Social Snap