Pretraga

[Fotogalerija] Pogledajte kako izgleda centar Zagreba dok se čeka obnova

A- A+

Skoro dva su mjeseca prošla od drugog razornog potresa koji je oštetio dotrajale zgrade i njihova pročelja u centru grada. Više od šest tisuća objekata dobilo je crvenu ili žutu oznaku. Provode se prvi elaborati, a radovi neće početi prije ljeta. Pogledajte kako danas izgleda centar Zagreba.

centar_potres21

Građevinska šuta u Ulici Frane Petrića; David Mandić | baustela.hr

Prošle godine dva su razorna potresa pogodila glavni grad. Većinu oštećenja na fotografijama izazvao je prvi potres koji je šokirao stanovnike Zagreba ranog jutra 22. ožujka. Drugi potres, koji je pogodio Sisak i Petrinju prije nešto manje od dva mjeseca, Zagrebu je samo potvrdio već napravljena oštećenja i zadao neka nova. Tog kobnog 29. prosinca svi su istrčali i skupljali se po sredinama ulica i trgova u strahu od padanja cigli i fasada s dotrajalih gradskih pročelja.

Cijela godina je prošla, a centar izgleda kao prošlog ožujka. Zapuhne li vjetar, primijetit ćete ljude kako trljaju oči od ruševne prašine. Većinu riskantnih dimnjaka sanirali su vatrogasci koji odrađuju lavovski posao od prvog dana. No, konkretne obnove još se uvijek čekaju. Prema riječima trenutnog, “privremenog”, ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije Damira Vanđelića, elaborati se prave trenutno, ali prve radove Zagrepčani mogu očekivati tek na ljeto.

Uspostavljen je i call centar preko kojeg građani mogu prijaviti štete (0800 202021). Informacije o prijavama štete i traženju pomoći pri obnovi mogu se pronaći i na internetu, no radi se o vrlo kompleksnom birokratskom procesu pa su iz gradske uprave postavili djelatnike na osam lokacija diljem grada kod kojih građani mogu potražiti pomoć u vezi ispunjavanja papirologije. Stručna pomoć građanima pruža se ponedjeljkom, srijedom i petkom od 08.00 do 16.00 sati, a utorkom i četvrtkom od 10.00 do 18.00 sati u mjesnim odborima gradskih četvrti – Donji Grad, Maksimir, Gornja Dubrava, Podsljeme, Podsused – Vrapče, Brezovica i dvije lokacije u Sesvetama.

Copy link
Powered by Social Snap