Pretraga

Kreće obnova zgrade sisačke osnove škole koja je nakon potresa dobila crvenu naljepnicu zbog neuporabljivosti

A- A+

Razorni potresi koji su u prosincu prošle godine pogodili područje Sisačko-moslavačke županije uzrokovali su veliku štetu i na brojnim obrazovnim objektima. Jedan od njih je i Osnovna škola Ivana Kukuljevića čija je zgrada u brzom pregledu dobila crvenu naljepnicu s ocjenom neuporabljivosti. Ipak, elaboratom se došlo do zaključka da školsku zgradu nije potrebno rušiti.

Zgrada OŠ Ivana Kukuljevića u Sisku | foto: Grad Sisak

Zbog prouzročene štete učenici Osnove škole Ivana Kukuljevića od dana razornog potresa, 29. prosinca 2020. godine, pohađaju Osnovnu školu 22. lipnja.

Nakon detaljnih pregleda i analize ovih je dana u Studiju ARHING izrađen elaborat ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije Osnovne škole Ivana Kukuljevića u Sisku. Podatci i zaključci izneseni u elaboratu navode da unatoč tome što su oštećenja na objektu velika zgradu ne treba rušiti, već provesti konstruktivnu sanaciju, to jest obnovu.

To je dobra vijest za 285 učenika Osnove škole Ivana Kukuljevića, koji bi se u drugoj polovici sljedeće školske godine mogli vratiti u svoje škole klupe.

Obnova će ovisiti o priljevu sredstava

S obzirom na navode elaborata idući korak Grada Siska je naručivanje izvedbenog projekta s detaljnim troškovnikom, a nakon čega slijedi pokretanje procesa javne nabave za izvođenje radova. Procijenjena vrijednost sanacije, navedena u elaboratu, iznosi 8.469.877,71 kuna bez PDV-a.

Izdvojeni članak

Još jedna velika donacija građevinskog materijala i namještaja stigla je iz Austrije u Sisak

Kako navode iz Grada, dinamika radova sigurno će ovisiti i o priljevu sredstava iz Ministarstva znanosti i obrazovanja i Fonda solidarnosti Europske unije, a kojima je šteta na objektu Osnovne škole Ivana Kukuljevića već prijavljena.

– Da podsjetimo, za uklanjanje posljedica katastrofalnog potresa do 20. svibnja 2021. godine utrošeno je 29.342.226,18 kuna. Od toga je na posebno otvoreni račun Grada Siska uplaćeno 3.185.614,22 kuna donacija, 20.000.000,00 kuna je interventna pomoć iz državnog proračuna, a ostatak je iz Proračuna Grada Siska, dodaju iz Grada.

Kreće obnova zgrade sisačke osnove škole koja je nakon potresa dobila crvenu naljepnicu zbog neuporabljivosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap